Взривиха окислителната кула на фалиралия химически завод "Химко" във Враца

„Химко“ е основана през 1967 г. като експортно ориентиран завод за карбамид. До 1990 г. е държавно предприятие, а до 1996 г. „Химко“ е акционерно дружество

16:14 | 29 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: BGNES
Снимка: BGNES

Днес във Враца бе взривена окислителната кула на територията на бившия торов завод „Химко“, съобщава БНР.

От пет години оборудването на фалираното дружество се реже и продава за скрап. Последната оценка на активите на дружеството - земя, сгради и машини, е в размер на 23 милиона и 800 хиляди лева.

„Химко“ е основана през 1967 г. като експортно ориентиран завод за карбамид. До 1990 г. е държавно предприятие, а до 1996 г. „Химко“ е акционерно дружество, в което основен акционер е българската държава. В края на 1996 г. държавата продава 25 % от капитала на фирмата на първите две тръжни сесии от масовата приватизация, а през 1999 г. още 60 % чрез касова приватизация.

В продължение на три десетилетия „Химко“ е лидер на местния пазар на минерални торове и важна фигура на международните пазари. Продуктите на фирмата са притежавали висока оценка за качество както на българския, така и на световния пазар. Продуктите са предназначени за селското стопанство и важни отрасли на националната икономика. „Химко“ е бил единствен производител в България на карбамид, серовъглерод, амониев бисулфид, аргон и катализатори за азотноторовата индустрия.

Макар и желанието химическият завод „Химко" във Враца да бъде възроди дейността си под шапката на Българския енергиен холдинг  през 2014 г.-  на първият търг за продажбата не са се появили участници. Дори тогавашното правителството и бившото ръководство на завода да са твърдели, че към завода има инвеститорски интерес.

През 2015 г. има втори търг за продажба на бившия химически завод във Враца, защото е обявен в несъстоятелност, но отново без да се появят кандидати. Цената на завода е била 22,8 млн. лв като стъпката за наддаване в явния търг е била определена цената от 1 млн. лв. над първоначално обявената. Синдикът на „Химко"съобщава, че търгът се счита за редовно проведен, въпреки че не са се явили желаещи за активите.

Отчетите ѝ през годините са показвали, че почти всичките приходи от създаването ѝ идват от продажба на скрап и това още тогава е показвало, че бизнесът е приключил.