Министерството на здравеопазването ще проверява още големи и задлъжнели болници

До момента такива инспекции имаше в болница "Лозенец" и "Александровска болница"

16:26 | 13 юни 2021
Обновен: 16:30 | 13 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg
Снимка: Carla Gottgens/Bloomberg

Министерстото на здравеопазването ще продължи с проверките на болници, като във фокуса ще са големите здравни заведения, за които има най-много сигнали за нарушения, заяви пред БНР служебният заместник-здравен министър Димитър Петров. 

До момента такива инспекции имаше в болница "Лозенец" и "Александровска болница", където бяха сменени ръководствата заради нарушения. 

Здравната каса от своя страна започна проверка в "Пирогов".

Ще бъдат проверявани и болниците в тежко финансово състояние, което застрашава тяхната нормална работа. Според Петров не е нормално директори на болници, натрупали дългове, да печелят последващи конкурси за същия пост, благодарение на представянето на добра концепция.

В коментар за нарушенията в лечебни заведения Петров каза, че "проблемите на управленско ниво на болниците не трябва да касаят лекарите или пациентите".

Заместник-министърът подчерта, че Министерството на здравеопазването не е разследващ орган. 

"Практиката показва, че виждаме повърхността на нещата. В пълната си цялост нещата излизат, когато се смени ръководството и когато други институции влязат в болниците... Откакто е служебното правителство, хора, които досега са се страхували, започват да подават сигнали", каза той.