ЦИК обяви окончателния състав на 45-тото Народно събрание*

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден

11:50 | 11 април 2021
Обновен: 18:06 | 11 април 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
ЦИК обяви окончателния състав на 45-тото Народно събрание*

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви окончателния състав на 45-тото Народно събрание след проведените избори на 4 април, съобщава БНР.

Коалицията ГЕРБ - СДС е със 75 мандата, "Има такъв народ" - с 51, а БСП с 43-ма депутати, ДПС е с 30, "Демократична България" с 27, а "Изправи се! Мутри вън!" - с 14.

Оповестява се окончателният състав на парламента, след като 22-ма кандидати, избрани в 2 многомандатни района, са заявили откъде ще реализират мандата си.

Срокът, в който избраните в два района трябваше да заявят пред ЦИК коя листа желаят да представляват, изтече в събота (10 април).

Ако не са го направили, Комисията обявява депутата за избран в първия район, в който той се е регистрирал за участие в изборите.

Най много са спечелилите в 2 района от партията „Има такъв народ“ - 10 кандидати, четирима са от ГЕРБ - СДС, по трима от коалицията "Демократична България" и от ДПС,  по един от БСП за България и от "Изправи се! Мутри вън!".

Такъв избор са направили и част от лидерите на  формациите - Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Корнелия Нинова, Николай Хаджигенов.

Общо 14 кандидати се отказаха от място в парламента - 9 от ДПС, трима от ГЕРБ-СДС, включително лидерът на партията ГЕРБ Бойко Борисов, и двама от „Има такъв народ“. Техните места се заемат от следващите в листите.

400 сигнали и жалби са подадени в изборния ден, съобщи говорителят на ЦИК Димитър Димитров, цитиран от БГНЕС.

„Имало е много затруднения особено при гласуването в чужбина, където никога досега не е имало толкова много секции. Има секции с по 1800 гласували, където на предходни избори се е считано за максималното възможно число“, посочи той.

Информацията е актуализирана към 18:06 часа.