София се изкачи с 50 места в глобална класация за жилищни пазари с най-бързо растящи цени в света

Цените на жилищата в столицата отбелязват ръст от 8,6% през четвъртото тримесечие

11:15 | 1 април 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

София се изкачва с 50 места в глобалната класация на консултантската компания Knight Frank на градски жилищни пазари с най-бързо растящи цени в света, информира Investor.bg.

Столицата заема 40-о място сред 150 града с ръст на цените от 8,6% на годишна база. Индексът се отнася за четвъртото тримесечие на 2020 г., но Knight Frank използва за София данните от третото тримесечие на миналата година. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показаха, че цените на жилищата в София са отбелязали нов ръст от 8,6% през четвъртото тримесечие.

В класацията за предходното тримесечие (между юли и септември) българската столица се срина до 90-о място в индекса. По-рано този месец България зае 29-о място в класацията на компанията по страни.

Три турски града заемат първите места сред градовете с най-бързо растящи цени на жилищата в света – Анкара (30,2%), Измир (29,4%) и Истанбул (27,9%), но ръстът на цените в Турция е до голяма степен свързан с високата инфлация и траекторията на лирата, отбелязват от Knight Frank.

В топ десет попадат още Оукланд (26,4%), Санкт Петербург (25,4%), Сеул (22,3%), Москва (21,1%), Отава (19,7%), Уелингтън (18,4%) и Халифакс (16,3%). Още 20 града отбелязват двуцифрен растеж на цените на жилищата.

На обратния полюс цените на жилищата в индийския град Ченай са поевтинели най-много към края на миналата година със спад от 9%. Следват Дубай с понижение на цените от 7,1% и още един индийски град – Пуна, със спад от 5,3%. Мадрид, Генуа и Барселона също попадат в десетката на най-поевтиняващите градски жилищни пазари в света с понижение на цените от съответно 3,7%, 2,9% и 2,5%. Цените на жилищата са намалели в общо 38 града, включени в индекса на Knight Frank

В глобален план цените на жилищата в света са нараснали средно с 5,6% през 2020 г., което е ръст спрямо 3,2% през 2019 г.

Но представянето на градските жилищни цени става все по-поляризирано. Пропастта между най-силно и най-слабо представящите се градове сега е 42 процентни пункта, което е ръст спрямо 36 процентни пункта през юни 2020 г.

Развиващите се пазари са сред най-силно представящите се, включително турски и руски градове. Редица градове в Северна Америка, Австралия и Европа също се представят силно, а някои азиатски градове изостават. Това показва известна връзка с продължителността и строгостта на блокадите, като пазарите с най-стриктни мерки отбелязват по-силно натрупано търсене, което стимулира ръста на цените.

Повече по темата четете на Investor.bg