Как България ще навакса изоставането в сферата на биотехнологиите?

В новия специален проект Tech21 Bloomberg TV Bulgaria се фокусира върху иновациите и развитието в близките 10 години

15:58 | 8 март 2021
Обновен: 15:58 | 8 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

България изостава в развитието на иновациите в биотехнологиите от големите западни държави. Чрез работа с институциите при преобразуване на бюджета на Здравната каза ще стане възможно скъсяване на това изоставане. Това заяви д-р Красимира Чемишанска, директор на Амджен България, в първото издание на новия специален проект на Bloomberg TV Bulgaria Tech21 с водещ Живка Попатанасова.

„Биотехнологиите са сравнително ново направление в лекарствената терапия и тяхното развитие проследява съвременното развитие на човешката биология и човешкия геном“, каза гостът.

„За тези години на развитие биотехнологиите преобразиха облика на някои от най-тежките заболявания. Тук бих искала да спомена психологичните заболявания, заболяванията на кръвта, ревматоидните и др. заболявания“.

„Процесът на производство на биотехнологичните лекарства е изключително сложен…обикновено тези проучвания са концентрирани върху много сериозни болести, който нямат дефинитивно решение…Търсят се дефинитивни решения и за някои генетични заболявания“, обясни Чемишанска.

По думите на госта едно от направленията, в които се работи е изолиране на генетични маркери за дадено заболяване, така че да се скъси драстично времето за намиране на лечение.   

Другото направление, в което се работи е за противодействия на ракови образования, който не се поддават на никакъв друг тип лечение, обясни Чвмишанска.

Цялото предаване можете да гледате в нашия YouTube канал тук

Изкуствен интелект, алгоритми, нови работни модели и услуги от бъдещето. Роботите са тук и променят светът цифрово и дигитално, безвъзвратно и по-бързо, от колкото сме очаквали. Потребителският интерфейс на услугите е все по-удобен, защото светът e дигиталeн.

В новият си мултимедиен проект Tech21 екипът на Bloomberg TV Bulgaria ще представи 4 завладяващи дискусии по ключови теми  –  здравеопазването и фармацията, строителството, автомобилите и застраховането. Фокусът ще са иновациите и развитието на тези индустрии в близките 10 години.

Първото събитие преемина под надслов Health Tech и бе посветено на здравето.  Второто издания на Tech21 ще се фокусира върху имотния пазар и ще се проведе на 18 април 2021 г.

Бизнесът ще говори в ефира на Bloomberg TV Bulgaria – визионерски, аналитично и с прогнози за бъдещето.

Всяко издание ще излъчваме на живо в прайм тайма от студиото на най- авторитетната бизнес телевизия в България, Bloomberg TV Bulgaria и чрез стрийма на водещите сайтове www.bloombergtv.bgwww.investor.bgwww.bgonair.bgwww.dnes.bg и във FB страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

Партньори на Tech21 са Астелас Фарма, Амджен България, Медико дентален център „Дентапрайм“, Застрахователна компания „България Иншурънс“ и Хелтико.