АПИ: Над 147,5 млн. лв. от бюджета са инвестирани в безопасността на пътищата през 2020 г.

Вложените средства са близо 4 пъти повече в сравнение с 2019 г.

10:00 | 31 декември 2020
Обновен: 11:50 | 31 декември 2020
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: АПИ
Снимка: АПИ

Над 147,5 млн. лв. от бюджета са инвестирани тази година в безопасността по републиканските пътища. В тази сума са включени средствата за нови ограничителни системи /мантинели/, пътни знаци и маркировка. Осигуреното финансиране е четири пъти повече в сравнение с 2019 г., когато са вложени близо 37 млн. лв., и над 6 пъти повече спрямо 2018 г. Тогава са инвестирани около 24 млн. лв. Това показват данните на Агенция "Пътна инфраструктура".

От началото на 2020 г. е възложено обновяването на пътна маркировка за 11 760 000 лв. или близо 1744 км. За ограничителни системи са инвестирани 127 890 000 лв. или 1 421 км нови мантинели. За пътни знаци са вложени 7 900 000 лв, което е около 15 800 бр.

През 2019 г. парите за мантинели са били 27 435 058 лв., за знаци - 440 014 лв., а за маркировка - 8 815 474 лв. Обновена е приблизително 1306 км маркировка, подменени са 305 км мантинели, а новите знаци са близо 880 бр.

През 2020 г. напредна изграждането на всички стратегически пътни проекти – автомагистралите „Хемус“ и „Европа“, Видин - Ботевград, реконструкцията на Южната дъга от Софийския околовръстен път. 

В началото на ноември завърши изграждането на първите 17 км от АМ „Европа“ - между Драгоман и Сливница. Изградено е второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Има два пътни възела, както и 11 големи съоръжения.

Продължава строителството на другия 14,5 км участък от АМ „Европа“ - от ГКПП „Калотина“ до Драгоман. Строителните работи на него започнаха през февруари т. г. и по договор трябва да приключат през януари 2022 г. Работи се по цялата дължина на трасето, изпълняват се земни и пътни работи, изграждат се армонасипни и укрепителни стени. 

Половината от строителните дейности на тунел „Железница“ на АМ „Струма“ вече са изпълнени. Първичната облицовка на съоръжението от южната страна достигна 931 м лява и 838 м за дясната тръба. От северната са изкопани 837 м дясна и 838 м лява тръба. Започна полагането и на вторичната облицовка на тунела. От южната страна изпълнените бетонови работи по стени и свод в дясната тръба са 132 м, а от северната - 186 м.

За третия участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, който е 16 км и ще преминава по ново трасе, е изготвен техническият проект. В момента се процедира подробният устройствен план и предстои през следващата година да бъдат обявени обществените поръчки за изпълнител и надзор на отсечката.

По трасето на АМ „Хемус“ вече се полагат първите асфалтови пластове в участъка от Боаза до пътен възел „Дерманци“, при пресичането с третокласния път ІІІ-307 Луковит – Угърчин. Това е участък 1, с дължина 15,2 км, от поетапното изграждане на 134 км от автомагистралата между пътен възел „Боаза“ и връзката с път I-5 Русе – Велико Търново, което стартира през април 2019 г. В момента в участъка между Боаза и пресичането с пътя Плевен - Ловеч, което е обособено в три участъка, се извършват изкопи и насипи, работи се по големите съоръжения. В 51,5-километровата отсечка ще има различни по вид големи транспортни съоръжения - виадукти, мостове, надлези и подлези. В участък 2, с дължина 19,2 км, който е от края на п. в. „Дерманци“ до връзката с път ІІІ-3005 Радювене – Катунец, включително и п. в. „Каленик“, и в участък 3, с дължина 17,08 км - от п. в. „Каленик“ до връзката с път ІІ-35 Плевен - Ловеч, и п. в. „Плевен“, се изпълняват земни и пътни работи, както и дейности по изграждане на големите съоръжения. 

В следващите три участъка от п. в. „Плевен“ до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново се извършват подготвителни дейности по почистване на терена и направа на временни пътища. За последните три участъка от АМ „Хемус“ – 7, 8 и 9, които са от пресичането с пътя Русе – Велико Търново до пътен възел „Буховци“, продължават проучвателните дейности за изготвяне на технически проекти, съобразно договорените срокове. Строителството на в 16,3 км участък между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ на територията на областите Шумен и Търговище напредва и се очаква да е готов до средата на 2021 г.

Цялостното изграждане на АМ „Хемус“ до 2024 г. е основен приоритет в Управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация. Автомагистралата ще свързва София с Варна и ще дублира първокласните пътища Е70 от Варна до Шумен, Е772 от Шумен до Ябланица и Е83 от Ябланица до София.

За трасето Видин - Ботевград вече е възложено изграждането на над 128 км. През миналата година работата започна от едни от най-сложните отсечки - Мездра - Ботевград и Видин - пътен възел „Макреш“. В участъка от път I-1 Мездра – Лютидол е готово едното платно и от средата на декември трафикът в отсечката се осъществява двупосочно по него с временна организация и временна пътна маркировка. Строителните работи продължават паралелно в съседното платно, както и по целия километраж на обекта. През тази година на държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД беше възложено изграждането на 65,8 км от направлението, в участъка между пътен възел „Макреш“ и обходния път на Монтана. То е разделено в пет участъка, а срокът за изпълнение на всеки е различен - от 28 месеца до 32 месеца.

 По договор 6-километровата отсечка от Южната дъга на Софийския околовръстен път трябва да бъде готова до края на 2021 г., но с темпа, с който строителите работят, е възможно обектът да завърши по-рано. За улеснение на трафика през зимата и за повишаване на безопасността, беше пуснато движението по директното трасе в два участъка от реконструиращата се отсечка - 1,7 км между пътните възли „Младост“ и „Горубляне“ и 2,5 км от връзката с магистрала „Тракия“ до пътен възел „Герман“. Движението е с временна организация, временна пътна маркировка и през следващата година работата продължава с полагане на последния износващ асфалтов пласт и изпълнението на всички довършителни работи.