Официално: Антигенните тестове се приравняват с PCR-тестовете

Лицата с положителен антигенен тест щe подлежат на карантина

18:22 | 22 декември 2020
Обновен: 18:22 | 22 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Със заповед издадена от министъра на здравеопазването, бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий в дефиницията за случай на Covic-19, което създава допълнителна възможност за лабораторна диагностика на заболяването в страната.

Лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на Covid-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица –  на 10-дневна карантина, какъвто е редът, прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове.

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ.

Прилагането на бърз антигенен тест следва да се извършва съобразно посочените в заповедта критерии, които включват при болни лица - провеждане в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус.

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи.