Кои са най-големите комплекси с къщи в близост до София?

Търсенето и предлагането на комплекси с еднофамилни къщи в София или покрайнините е засилено

17:24 | 10 декември 2020
Обновен: 17:27 | 10 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Пандемията от Covid-19 оказа влияние на много бизнес сфери и сектори в България, като един от тях безспорно е имотният пазар. Още в началото на пандемията в България започна да се отчита нарастваща тенденция на завишено търсене на къщи, както в София, така в сравнителна близост до града. 

„Промяната в нагласите относно живота извън града е налице от няколко години и тя се подсилва допълнително от настоящото извънредно положение", отчетоха още в края на март от "Адрес недвижими имоти". 

По време на онлайн дискусията, организирана от imoti.net тази седмица, Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка, обясни, че се вижда засилено предлагане на комплекси с еднофамилни къщи в София или покрайнините и засилено търсене.

"Това е една от по-различните тенденции тази година в сравнение с 2019 г.“, каза Иванова.

Като цяло може да се направи извод, че коронавирусът насочи вниманието на купувачите на жилища у нас и към имоти в селата около големите градове. 

По данни на Bulgarian Properties 2020 г. ще завърши с около 20% ръст в продажбите на селски имоти, като според компанията през следващите години ще наблюдаваме възраждането на по-малките населени места и селски райони, а това от своя страна би довело до по-балансирано развитие не само на имотния пазар, но и за икономиката и за страната ни като цяло. Средната цена на закупените къщи е около 41 500 евро, докато през предходните години е била между 20 000 и 25 000 евро. Това според компанията не отразява нарастване на цените, а по-скоро показва тенденция за закупуването на по-скъпи имоти.

Данни на Imoti.net показват, че през последните седмици най-голямо търсене има на къщи за продажба в Банкя. Силен интерес има и към къщи в районите около Пловдив, Варна и Велико Търново. Около София предпочитани са повечето села в радиус до 50 км от града, а около Пловдив и Варна – до около 30 км. 

Ето и кои са най-големите комплекси с къщи, които се намират в близост до София:

 • Green Park Sofia е затворен жилищен, който се състои от 133 еднофамилни жилищни сгради. Разположен е в подножието на Витоша и Люлин планина, предлагащ къщи или терени за хора с високи изисквания към качеството на живот. Локацията осигурява лукса бъдещите собственици да се наслаждават на 360° панорамни гледки. Комплексът използва щадящи природата начини за отопление с ниски експлоатационни разходи. Има изграден собствен парк, които да създава усещане за простор. Цените на къщите в комплекса започват на цени от 199 800 евро и стигат до 207 580 евро, като към част от тях са с включени паркоместа, вертикален сондаж за геотермално отопление или термопомпа NIBE за геотермално отопление с възможност за контрол през смарт телефон.
   
 • Комплекс „Гурмазово Гардън“ се състои от 15 къщи и е разположен на 15 км от идеалния център на София, в с. Гурмазово. В близост до него има язовир, конна база, тенис кортове и спортни игрища, а в района има също училища и детски градини. Цената на къщите започва от 150 000 евро, а квадратурата им е 170 и 243 м2.
   
 • OKOL Lake Park обещава да бъде най-мащабният комплекс от типа „Golf & Residential Community“ в България. Той щe обединява в себе си голф игрище, петзвезден хотел и жилищни зони с ваканционни имоти, рандирани къщи и семейни жилища. Намира се на 30 км от София и има невероятни панорамки гледки към яз. Искър. Основният замисъл на проекта е създаването на алтернатива на градската среда, която да предлага всички удобства и възможности за активен живот, работа и отдих, в по-голяма близост до природата.
   
 • „Резиденшъл Парк Лозен“ е жилищен комплекс от затворен тип, намиращ се в с. Лозен, което е само на 12 минути от София. Комплексът осъществява желанието на градския човек за дом, в близост до природата, като в същото време е близо и до големия град. Къщите в комплекса се предвижда да бъдат над 140, като сред плановете са и изграждането на училище, детска градина, спортен център, басейн и магазини.
   
 • Жилищният комплекс от къщи Slow Life District, разположен във вилна зона Приплат също предлага на бъдещите си наематели дом в близост до природата, като същевременно има условия за спорт. Освен това разполага с организиран транспорт от комплекса към центъра на София и обратно. Проектът обещава, че техническото изпълнение на къщите е с най-качествените съвременни системи и материали, гарантиращи комфорта и ниските експлоатационни разходи, както и дългия живот на сградите.