Манията по китайските акции рискува формирането на балон

Индексът CSI 300 е добавил 14% за последните 5 дни – най-много от декември 2014 г.

14:32 | 6 юли 2020
Обновен: 14:32 | 6 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Резките движения в цените на китайските акции през последната седмица напомнят за формирането на балон, какъвто се спука преди пет години, съобщава Bloomberg.

В много отношения темпът на нарастване на пазара прилича на този, започнал през последните седмици на 2014 г. Индексът CSI 300 е добавил 14% за последните 5 дни – най-много от декември същата година.

Участието на брокерите на пазара се увеличава, като дневният оборот на китайския пазар продължава да надвишава 1 трлн. юана за трети пореден ден в понеделник, което показва растящо участие на инвеститорите на дребно.

Показателят CSI 300 прибави над 5% към стойността си в понеделник – нещо, което се е случвало само веднъж преди пукането на предишния балон.

Ниските лихви и първите загуби, реализирани от някои продукти за управление на богатството, води спестителите в Китай към акциите. В китайските социални медии се наблюдава бум в търсенето на „отваряне на борсова сметка“, като бичите настроения се отразиха и на поскъпването на юана.

„За нас е много малко вероятно да преминем през бума и срива, каквито преживяхме през 2014 и 2015 г.“, казва Дай Мин, мениджърът на фондове със седалище в Шанхай в Hengsheng Asset Management. Според него пазарът не е залят от пари навсякъде, както предишния път, а Пекин все още е много благоразумен с паричната си политика.

Балонът, който се спука през 2014 г., изтри 5 трлн. долара от пазара.

Индексът CSI 300 нараснал с 14% от началото на годината до 5-годишен връх – едно от най-големите увеличения сред големите глобални показатели. Индексът Shanghai Composite затвори с 5,7% по-високо в понеделник.