Има достатъчно мощности и суровини за производство на спирт и дезинфектанти у нас

Три са основните компании, с които са водени разговори

20:55 | 25 март 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Има достатъчно мощности и суровини за производство на спирт и дезинфектанти. Това съобщиха от Агенция „Митници“. От приходното ведомство са провели разговори с производители на етилов алкохол (спирт) и дезинфектанти с цел да се установят разполагаемите запаси от суровини и състоянието на производствените мощности. 

По време на разговорите икономическите оператори са дали уверение, че разполагат с достатъчно суровини за производство при пълен капацитет.

Анализът на Агенция „Митници“ показва, че общият капацитет на регистрираните производствени мощности за етилов алкохол е над 300 хил. лира средно дневно, а в данъчните складове под режим отложено плащане на акциз към момента се съхраняват над 4 млн. литра етилов алкохол (етилов спирт), които може да се вложи в производството на медицински спирт и дезинфектанти.

Данните на Агенция „Митници“ се потвърждават и от разпространените публични позиции на някои компании, в които те подчертават, че могат да отговарят на повишеното търсене на спирт и дезинфектанти.

Трите основни компании, с които са водени разговори са „Захарни заводи“ АД Горна Оряховица, SIS Industries Ltd и Rubella Beauty. 

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.