Кариери в действие: Да работиш на същото място повече от 30 години

Инж. Стефан Стойчев, директор "Производство" и заместник-председател на Управителния съвет на КЦМ АД, Кариери в действие, 30.01.2020

22:28 | 30 януари 2020
Инж. Стефан Стойчев, директор "Производство" и заместник-председател на Управителния съвет на КЦМ АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Стефан Стойчев, директор "Производство" и заместник-председател на Управителния съвет на КЦМ АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Инж. Стефан Стойчев, директор "Производство" и заместник-председател на Управителния съвет на КЦМ АД, завършва Химикотхнологичният и металургичен университет – София. В поредицата Кариери в действие той разказа за своя път към успешната кариера.

От завършването на университета до днес Стойчев работи само в КЦМ и не е работил другаде в продължение на около 30 години. Започва работа в компанията през 1990 г. като пещар на пържилна пещ.

„Хубавото е, че бяха направени инвестиции, от 2003 г. започнаха да се въвеждат нови технологии“, посочи Стойчев.

Според него в цветната металургия, подобно на всеки отрасъл, тече непрекъсната борба и само най-добрите оцеляват.

„Важно е компанията да работи рентабилно, екологосъобразно и все повече да се концентрира върху това да не остане и една технологична линия, един цех или участък, който да не е обновен“.

Стойчев споделя, че в момента компанията не страда от недостиг на кадри и това според него се дължи на грижите, които се полагат за хората.

„Манталитетът на младите хора в момента е променен – не е това, което беше преди 20 или 30 години, но и обстановката все пак е променена“, коментира Стойчев.

„Светът е отворен, много от младите могат да пътуват в Западна Европа, където стандартът е по-висок, заплатите също. Все пак има и млади хора, които се връщат у нас – оценяват това, което имаме тук“.

Стойчев изброи длъжностите, които могат да заемат млади хора с интерес към сектора на цветните метали.

„Започвайки в сферата на металургията, младите започват като апартчици, пещари - това са работни места, които са непосредствено на производствената площадка“, каза той. Стойчев добави, че възможностите за растеж в йерархията, разбира се, не са малко.

Репортер: Хюлия Айваз

Оператор: Виктор Петров, Васил Миланов

Монтажист: Ивайло Илиев