Плевнелиев: България е вероятно да получи покана за ERM II през април

Според бившия президент, в момента към страната има голям инвеститорски интерес

13:44 | 7 ноември 2019
Обновен: 13:44 | 7 ноември 2019
Росен Плевнелиев, президент на България. Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Росен Плевнелиев, президент на България. Снимка: Scott Eells/Bloomberg

България е напът да постигне стратегическата си цел да влезе в чакалнята на еврозоната през април догодина благодарение на успешното председателство на Съвета на Европейския съюз. Всички индикации сочат, че страната ни ще получи покана за „чакалнята“ за еврозоната паралелно с членство в банковия съюз. Това каза президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев по време на конференцията BalRec, организирана от Градът медиа груп, пише Investor.bg.

Според Плевнелиев приемането на България в еврозоната ще е от полза за индустрията, тъй като ще донесе стабилност, прогнозируемост и по-голямо доверие на пазарите към България. По думите му успешното председателство на Съвета на ЕС е направило много за доброто име на България и е позиционирало страната ни като ръководен фактор на Балканите и предприемачите и банките трябва да се възползват от това.

Според Плевнелиев България стои добре на фона на нестабилността на световната икономика със стабилен ръст на икономиката, ниско ниво на безработицата и на инфлацията, ръст на заплатите и стабилна банкова система. „Очаква се през 2021 г. размерът на средната работна заплата у нас да достигне 1400-1500 лв. Общата задлъжнялост на България намалява с рекордни темпове до около 20% от БВП, а това е добра предпоставка за стабилност и прогнозируемост. Дори навън да духат силни ветрове, ние сме добре позиционирани да ги преодолеем“, посочи Плевнелиев. 

ой обаче предупреди, че България не е имунизирана от глобалната несигурност, забавянето на икономиката на еврозоната и очакваното навлизане в рецесия на Германия, която е най-големият външнотърговски партньор на страната ни. „България трудно може да поддържа висок растеж, ако икономиките на държавите около нас се забавят или навлязат в рецесия“, заяви Плевнелиев и допълни, че това може да доведе до корекция в някои сегменти заради свръхпредлагане. Според него обаче тя може да е здравословна, защото ще укроти амбициите на някои играчи на пазара за непазарни печалби.

Според Плевнелиев България може да ускори инвестициите, дори когато има забавяне в региона, а стратегическите инвестиции могат да изстрелят страната ни напред.

Той призна, че въпреки положените усилия и по нелогични по думите му причини заводът на Volkswagen вероятно ще отиде в Турция, но въпреки това преговорите по сделката са позиционирали България по нов начин на картата. Плевнелиев заяви, че има интерес от други стратегически инвеститори, с някои от които вече са започнали преговори, без да посочва конкретни компании.

Още по темата вижте в Investor.bg.