Общините трябва да се намесят за подобряване на функционалността на жилищните площи

Арх. Вeржиния Николова, управител на Конструктив България, Talk 23, 24.04.2023

09:15 | 24 април 2023
Автор: Николета Рилска

Много хора не са си задавали въпроса как живеем, от какво имаме нужда, дали ни харесва жилището, в което живеем. На базата на анкета в период от две години установихме трите основни принципа на Конструктив България, които са функционалност, екология и генетика. Повече по темата разказа арх. Вeржиния Николова, управител на Конструктив България, в първото за тази година издание на мултиплатформения проект Talk 23 на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Калина Донкова.

По отношение на генетиката имаме две изконни нужди – постоянна връзка с природата, тя трябва да е навсякъде - не само във вътрешните дворни пространства, но и във всеки апартамент, стана ясно от разговора. „Другото е социалната среда“, посочи Николова.

„Човек не може да живее сам, той трябва да е в социално общество. Пандемията нанесе голям емоционален проблем, особено за децата“.

„Условията в средата, която живеем, създават начина ни на живот. Ние се лишаваме от удоволствия, защото нямаме условия да ги правим“, каза гостът, имайки предвид липсващата понякога функционалност.

Според нея съществуващите жилища имат редица проблеми, един от основните е старата инфраструктура. „Едно жилище може да бъде пригодено и на по-малко пространство да се решат много проблеми..., но общината трябва също да се намеси“, смята Николова.

Тя даде за пример липсата на паркоместа на старите жилища. „Трябва да се построят паркинги, трябва да се създадат условия, за да мжое хората да функционират нормално“, а не да им казваме да не карат коли, коментира Николова.

Целия разговор гледайте във видео материала.