Голямата картина – Германия, Китай, Судан, Азербайджан и LVMH

Седмичен подкаст с Ивайло Лаков, главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria

09:30 | 29 април 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Искате ли да разберете каква е голямата картина днес? Защо всяко едно политическо и икономическо решение има значение, независимо къде и кога е взето? Ефектът на пеперудата - или защо фалитът на регионална банка в САЩ оказва влияние върху личния живот на европейците?

“Голямата картина“ е новият подкаст на Bloomberg TV Bulgaria. Ще чуете дискусии по водещите геополитически и икономически събития. Журналистите Ивайло Лаков и Роселина Петкова правят преглед на водещите и истински важните събития от цял свят и проследяват тяхното отражение върху живота на всеки един от нас.

Германия планира забранява износ на химикали за Китай използвани за производство на чипове. Над 70% от чиповете в целия свят се произвеждат в Китай и Тайван и светът се тревожи, че китайско нападение над Тайван, освен всякакви други последици, ще доведе и до недостиг на полупроводници. Ако забраната в Германия влезе в сила, това ще има огромни последици за двама от най-големите производители на химикали – германските BASF и Merck.

Германия планира забранява износ на химикали за Китай използвани за производство на чипове. Над 70% от чиповете в целия свят се произвеждат в Китай и Тайван и светът се тревожи, че китайско нападение над Тайван, освен всякакви други последици, ще доведе и до недостиг на полупроводници.

Ако забраната в Германия влезе в сила, това ще има огромни последици за двама от най-големите производители на химикали – германските BASF и Merck.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев беше на посещение в България през седмицата, като в София беше подписано споразумение за доставка на 5 млн. кубични метра годишно до Европа, а тръбите ще минават през страната ни до Румъния и оттам към Словакия и Унгария. Проектът ще изисква инвестиция от 1 млрд. евро, като тя ще бъде за съществуващи тръби, а не построяване на нова инфраструктура. 

Гражданската война в Судан се разраства все повече и изглежда няма да приключи скоро. Една от двете воюващите страни е превзела затворите в страната и пуснала на свобода десетки престъпници. В конфликта започват да се намесват и други страни, като единият генерал е подкрепян от частната руска армия „Вагнер“, а другият – от Саудитска арабия и Обединените арабски емирства и това допълнително го усложнява. До момента всички усилия на САЩ за постигане на временно прекратяване на огъня се оказват напразни, а усилията на Европа са насочени основно към евакуация на своите жители от Судан.

За първи път в историята европейска компания влиза в топ 10 на дружествата с най-голяма пазарна капитализация в света. Цената на акциите на LVMH или Louis Vuitton, Moët, Hennessy надминаха границата от 500 млн. долара, основно поради огромния интерес към луксозните продукти на всички марки от групата. 

Кой какви цели преследва в Судан и за какво полага усилия? Отказването от руски газ остави огромна пропаст на европейския газов пазар, но рискува ли континентът да замени една зависимост от газ с друга? За състоянието на демокрацията - защо ръководителят на BBC Ричард Шарп подаде оставка и кой часовник се представя най-добре в индекса на Bloomberg Subdial Watch Index? 

Слушайте целия разговор в аудио файла. 

Всички епизоди от подкаста може да чуете тук