България е шеста в Европа по PropTech решения

Силвия Павлова МВА СМС – основател на асоциацията PropTech България, „Имот: взет или нает“, 11.12.2023 г.

15:10 | 11 декември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

За последните 10 години са учредени 228 български PropTech, т.е. над 81% от всички опериращи сега. 32% от българските PropTechs обслужват класа жилищни активи. Следват тези, които предоставят решения на ниво град (18%). PropTechs, които покриват едновременно жилищни и търговски имоти, са 14%, а тези, които обслужват всички класове активи, са 13%. Това заяви Силвия Павлова МВА СМС – основател на асоциацията PropTech България, в подкаста „Имот: взет или нает“ с водеща Снежана Стойчева.

Един от основните плюсове за дигитализацията на някои процеси при недвижимите имоти е самата им автоматизация. Тя улеснява работещите там и им спестява време, което те да отделят за клиентите си. Това превръща в рутинни задачи, които иначе им изяждат голяма част от времето, каза Павлова.

„За мен по-голям плюс, като човек, който се занимава със стратегии и бизнес развитие е информацията, която в един момент могат да дадат дигиталните решения. Ако човек трябва да я обработва, това ще отнеме значително повече време“.

Технологии като машинно обучение и изкуствения интелект могат много бързо да генерират решения и статистики, които могат да доведат до стратегически решения, каза още тя, но допълни, че решенията, които дигитализират комуникацията между участниците в сектор недвижими имоти не са полезни, защото не могат да заменят качественото общуване между хората. 

Относно най-популярните решения за недвижими имоти у нас, Павлова посочи, че те могат да бъдат систематизирани в няколко категории, но отбеляза, че PropTech решенията разглеждат сектор недвижими имоти в целия контекст на строителството и не могат да бъдат разделяни. 

"Използва се доста улеснена схема по която се категоризират PropTech решенията. Започва се с технологични решения, които касаят инвестициите и финансирането на обекти. Втората категория са PropTech решения, които касаят строителния процес. Те са изключително много и доста сложни, защото самото строителство е група от много сложни процеси". 

Друг начин по който можем да структурираме технологичните и PropTech решенията са спрямо самите видове имоти - за жилищни имоти, такива които обслужват офиси, ритейл, индустриално строителство, инфраструктурно строителство, каза още Павлова. 

Целия коментар слушайте в аудио файла.

Подкастът "Имот: взет или нает" е част от проекта "Годишни награди на Imoti.net" и се излъчва със съдействието на Пощенска банка. 

Всички епизоди на подкаста "Имот: Взет или нает" може да чуете тук.