Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

България не изпитва дефицит на вода, но губи до 60% в преносната инфраструктура

Емил Гачев, автор в "Климатека", "Made in Green", 01.04.2024 г.

21:33 | 1 април 2024
Автор: Милен Симеонов

Към момента България няма дефицит на водни ресурси. Основният ни проблем касае водопреносната инфраструктура, тъй като съгласно наличните данни, се губи до 60% вода, преди да стигне до потребителя. Това е значителен процент на фона на страни в Западна и Централна Европа, където загубите варират между 10% и 40%. Необходимо е да се поддържа и състоянието на горите. Те са от голямо значение за съхранението на водния ресурс, за по-доброто му разпределение и служат като ефективна защита от наводнения. Това разкри Емил Гачев, автор в "Климатека" в предаването "Made in Green" с водеща Роселина Петкова.

"Това доколко ще има воден стрес зависи от климатичните особености. Голяма част от страните в Централна и Западна Европа са климатично много далеч от воден стрес, защото получават обилни валежи... България трябва да се сравнява със съседни на нас държави като Хърватия, Словения, Албания и т. н. - страни, които имат сходни природни условия."

Гачев уточнява, че съхранението, разпределението и предвиждането на водния ресурс във времето се осъществяват от хидротехнически съоръжения. По негови думи страната ни е добре подсигурена в това отношение, но проблемът е, че някои от тях не са в добро състояние, което възпрепятства пълноценното им използване.

"Тук говоря особено за някои от малките съоръжения, които в засушаващи райони могат да имат решаващо значение."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.