Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Как българско устройство интегрира микроводорасли в пречистването на въздуха?

Денис Иванов, съосновател на VODORASLO, „Made in green“, 18.12.2023 г.

21:33 | 18 декември 2023
Автор: Милен Симеонов

Процесите по пречистване на въздуха с помощта на микроводорасли се осъществяват от 3 млрд. години и благодарение на тях ние разполагаме с кислорода, който дишаме сега. Това, което нашата компания прави, създавайки първия биологичен пречиствател за въздух в България, е да култивира един конкретен вид миниводорасло във ферма. Така ние го използваме за захранване на устройството, като то фотосинтезира и е комбинирано с различни други компоненти, така че да покрие широк спектър от замърсявания. Това разкрива Денис Иванов, съосновател на VODORASLO в предаването „Made in green“ с водеща Роселина Петкова.

Устройството е съставено от два основни компонента: резервоарът, в който се съдържат микроводораслите, които фотосинтезират, абсорбират замърсяването и отделят кислород и т. нар. "техническо тяло", в което се намира хардуерната част като компресори, вентилатори и една нанофилтърна мембрана, която улавя по-големите замърсители. След много проведени тестове от екипа на VODORASLO установяват, че този ресурс е най-ефикасен за пречистването на въздуха в пространство от около 30 кв. м.

"Когато човек разполага вкъщи със своя "биореaктор", както ние го наричаме, му предоставяме хранителни добавки и водорасли. Това се изсипва вътре в самия контейнер с водорасли и оттам започва процесът на делене на клетките. Когато обемът на този съд се изчерпа, това, което ние съветваме хората да направят, е да вземат съда с водораслите и да полеят някое домашно растение, тъй като самите микроводорасли и нутриентите във водата ще действат като тор за земни растения. След това се долива отново обикновена вода и деленето на клетки започва отначало. Така този процес започва отново и отново."

Иванов разказва, че в процеса на търсене на финансиране за компанията са търсели различни начини да бъдат забелязани чрез програми, акселератори, състезания и др., където са имали възможност както да получат обратна връзка за продукта си, така и да потърсят инвеститорски интерес. "Бих казал, че инвеститорите вече обръщат все повече внимание на зелени стартъпи. До голяма степен това е заради зелената сделка, която се случи преди няколко години.", разказва гостът. Той допълва, че за момента компанията е ориентирана към българския и немския пазар. "Наскоро имахме и посещение в Дубай, което отключи един интересен пазар за нас, тъй като там създадохме контакти, които ще са ни полезни за интегрирането на нашето устройство и концепция в Дубай. Те имат една ниша по отношение на sustainable living, в която ние пасваме много добре", допълва Иванов.

Гостът изтъква, че в момента работят и по второстепенен проект, насочен към опаковъчната индустрия. По негови думи опаковките от водорасли са ценен ресурс при създаването на композитни биоразградими компостируеми продукти.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.