Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Емисиите на пътник във влак са над 70% по-ниски, отколкото в автомобил

Меглена Антонова, директор на Greenpeace Bulgaria, "Made in Green", 02.10.2023 г.

21:32 | 2 октомври 2023
Автор: Милен Симеонов

Вредните емисии в транспорта продължават да растат, вместо да намаляват, както при много други сектори. Това е единственият сектор, при който макар и да има механизми за намаляване на емисиите в Европа, те не спират да се увеличават. Средно се изчислява, че с над 70% могат да намалеят вредните емисии от индивидуално пътуване на пътник, ако те бъдат направени с влак, а не с личен автомобил, затова и електрифицираният ЖП транспорт може да доведе до намаляването на тези емисии в областта на транспорта. Това каза Меглена Антонова, директор на Greenpeace Bulgaria в предаването "Made in Green" с водеща Роселина Петкова.

"За нас ЖП транспортът е свързан и с един термин, който не е много навлязъл - т. нар. "транспортна бедност" и колко хората всъщност имат достъп до транспорт, който от една страна ги отвежда до местата, на които имат нужда да отидат и до колко те могат да си го позволят."

Нов доклад на "Грийнпийс" показва, че от 1995 г. насам държавите от ЕС, Норвегия, Швейцария и Великобритания са инвестирали средно 66% повече в разширяването и обновяването на автомобилни пътища, отколкото на железопътни линии. Антонова разказва, че докладът проследява 2 основни периода - 1995-2018 г. и 2018-2021 г. По нейни думи в Австрия, Белгия и Обединеното кралство се влагат повече пари в инвестиции за железопътния транспорт, спрямо наземния, като в Италия, Франция и Люксембург също започва да се наблюдава подобна тенденция. Гостенката уточнява, че през 2022 г. у нас също се забелязва увеличение на финансирането на ЖП транспорта.

"Статистиката е много интересна, защото се вижда, че по-бедните държави, които генерално са с по-малък БВП, инвестират повече в магистрали, но България е изключение, защото коефициентът не е чак толкова голям."

Според Антонова, за да се стимулира устойчивият транспорт, е важно повече хора да имат достъп до тази услуга, тя да е на прилична цена и да осигурява комфорт и бързо придвижване. По нейни думи понякога влаковото пътуване е поне 2 пъти по-скъпо отколкото със самолет, което води до предпочитане на авио и автомобилния транспорт. Гостенката добавя, че е необходимо да се включат повече приоритетни проекти за развитие на ЖП инфраструктурата, когато става дума за международни пътувания. От друга страна, що касае регионалните връзки, които в момента най-вече преобладават с автомобилен транспорт, там е важно да не се насърчават инвестиции и увеличаване на инфраструктурата, защото това би довело до ръст на търсенето и съответно използването на налични превозни средства.

"Когато нито цената, нито комфорта насърчава използването на този вид по-екологичен транспорт, няма как да очакваме търсенето да е повече. Всъщност налагането на повече данъчно облагане например за автотранспорта може да е една посока за стимул, тъй като той все още не участва пълноправно, както останалите сектори в търговията с емисии."

Антонова споделя, че нужните инвестиции, за да стане по-устойчив транспортът у нас, са големи, като тя изтъква и че е важно когато става въпрос за транспорт да се говори и за мобилност и как хората да достигат до местата, до които искат по най-лесния за тях начин.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Made in Green" може да намерите тук.