Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Развитието на зелени стартъпи у нас е трудно, но интересът към продуктите им расте

Мирена Събева, Odonata, Made in Green, 20.03.2023

21:35 | 20 март 2023
Автор: Николета Рилска

Създаването и развитието на „зелена“ компания у нас е много трудно заради много фактори. Има неща, които законът не позволява, отделно от това сме по-малка държава – хората са по-мнителни, по-бавно се случват нещата, отнема им повече време, докато подкрепят идеята. Това заяви Мирена Събева, Odonata, в предаването „Made in Green“ с водещ Роселина Петкова.

Събева разказа, че нейният стартъп се занимава с козметика, като целта е опаковките да са максимално екологични, в някои случаи е възможно и наливането на козметика.

Гостът посочи, че административно и от чисто от хигиенна гледна точка не е позволено във всякакви съдове да се налива козметика, което затруднява процеса.

„Определено има ръст в хората, които търсят този тип козметика. Осъзнават колко е важно екологичното значение на продуктите, да има по-малко пластмаса“.

Според Събева за един успешен бизнес план най-важна е идеята.  

„Водещото е да искаш да направиш нещо добро за природата и за човека“.

Тя разказа, че дейността на компанията ѝ започва през 2016 г. и обясни, че намирането на инвеститори се оказва нелека задача. По нейни думи много от тях смятат, че това е просто тренд, докато всъщност грижата за природата е начин на живот и мислене. „Все повече инвеститори ще са отворени към темата“, смята Събева.

„Трябва да се говори повече по темата, да се дават повече примери, да има повече идеи“.

По отношение на потребителските нагласи, стана ясно от разговора, има недоверие, но хората са все по-информирани и по-заинтересовани.

„Важно е да се дава информация на хората, да се обяснява, да се намери най-работещото за него. Важно е наистина какво този продукт прави“.

Друга тема, която гостът коментира, е т.нар. greenwashing (отнася се до лошите практики на компаниите – представянето на даден продукт за екологичен, като всъщност той не е такъв). Тя посочи, че нечестните практики са много и обясни, че се залага на цвета – да се използва зелено, продуктите се обявяват за натурални, био. „Думата "натурално", например, не е защитена от закона и може да се сложи на всеки един продукт“, посочи гостът.

Събева отбеляза, че компанията ѝ залага на локално производство, когато е възможно. Тя каза още, че налице са проблеми по веригите на доставка, които понякога се дължат на прекомерно търсене или на по-ниско от необходимото производство.

Цените на опаковките и суровините се повишават с по 20-30% почти всеки месец, което покачва и цените на крайните продукти, стана ясно още от разговора.

Повече по темата гледайте във видео материала.