Германия одобри ключов анализ за пускането на Северен поток 2"

Молдова започна да купува газ от Полша след провал на преговорите с "Газпром"

07:22 | 27 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Разрешаването на "Северен поток 2" да изпомпва руски газ за Германия няма да застраши доставките за Европейския съюз, заяви във вторник германското икономическо министерство, премахвайки основното препятствие за спорния газопровод.

Въпреки че газопроводът е готов да започне работа, той все още трябва да бъде сертифициран от Федералната мрежова агенция на Германия и анализът на доставките на министерството е ключово изискване на регулатора да продължи този процес.

„В своя анализ Федералното министерство на икономиката заключава, че предоставянето на сертификат не застрашава сигурността на доставките на газ за Федерална република Германия и Европейския съюз“, се казва в изявление на министерството.

Министерството обяви, че е представило своя анализ на регулатора след дискусии със съседни страни от ЕС. Италия, Австрия, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия и Литва са получили възможност да изразят своето мнение.

Германският регулатор има време до началото на януари да сертифицира тръбопровода, но може да вземе решението си по-рано. След като направи препоръката си, тя отива в Европейската комисия, която има още два месеца, за да отговори.

Най-противоречивият енергиен проект в Европа, ръководен от руската газова компания "Газпром", се сблъска със съпротива от САЩ и Украйна, наред с други, които казват, че руският президент Владимир Путин може да го използва като инструмент за постигане на несвързани политически цели и заобикаляне на Украйна за транзита на газ.

Газопроводът придоби още по-голямо значение в последните седмици, тъй като Европа е изправена пред криза в доставките на газ, която доведе цените до рекордни нива този месец.

Кремъл отрече Русия да спира доставките, за да окаже натиск за бързо регулаторно одобрение на "Северен поток 2". 

Молдова започна да купува газ от Полша

Междувременно Молдова закупи милион кубически метра природен газ от Полша в понеделник при пробна покупка, за да диверсифицира енергийните доставки за страната, след като преговорите с традиционния доставчик Русия се провалиха миналата седмица, предаде "Ройтерс".

Правителството на прозападния президент Мая Санду обяви извънредно положение, след като договорът с "Газпром" изтече в края на септември и двете страни не се договориха за нова дългосрочна сделка.

"Газпром" заяви, че ще спре износа на газ за Молдова, ако не получи плащане за предишни доставки и не е подписан договор за декември, съобщи в събота руският газов гигант, цитиран от агенция "Интерфакс".

Правителството на Молдова заяви, че "е подписан договор за пробна покупка на един милион кубически метра природен газ между държавната компания Energocom и полската компания PGNiG".

„Това е първата покупка на газ от алтернативни източници в историята на Република Молдова“, се казва в изявление.

„Извършва се пробна покупка, за да се провери възможността за внос на газ от алтернативни източници и да се балансира ниското налягане в системата за доставка на природен газ.“

Правителството ще продължи преговорите с "Газпром" тази седмица и ще поиска "справедлива" цена, каза вицепремиерът Андрей Спину на брифинг по-рано в понеделник.

Молдова се обърна към Европейския съюз и съседна Украйна за помощ за справяне с кризата в енергийните доставки.