Проблемите с доставките не подминаха и най-използваното масло в света

Производителите на палмово масло са пропуснали приходи за близо 5 млрд. долара

12:17 | 25 октомври 2021
Обновен: 12:21 | 25 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производството на палмово масло в Малайзия е на път да спадне до най-ниския си обем от пет години поради сериозния недостиг на работна ръка във втория по големина производител, предава Bloomberg.

Тази година добивът на страната може да падне под 18 милиона тона, според Нагиб Уахаб, главен изпълнителен директор на Малайзийската асоциация за палмово масло. Групата от производители представлява 40% от палмовите насаждения по площ. Това е спад от поне 6% спрямо миналата година и най-ниският годишен обем от 2016 година, а се очаква проблемите да продължат до март.

Палмовото масло е най-консумираното ядливо масло в света и тази година беше водещ двигател на зашеметяващото поскъпване на световните пазари на растителни масла. По-ниските доставки в Малайзия и срива на реколтата в Канада, най-големият производител на рапица, съвпаднаха с натрупаното търсене, тъй като икономиките се отварят отново. Палмовото масло многократно отбелязва нови рекорди, докато рапицата поскъпна до най-високата стойност за всички времена, а през май соевото масло достигна 13-годишен връх.

„Дори преди пандемията имаше недостиг на работници – основно берачи – но ситуацията никога не е била толкова сложна“, казва Нагиб Уахаб в телефонно интервю. „Недостигът става все по-осезаем от месец на месец. Това е историческа криза на работниците и причинява многогодишен спад в производството."

Снимка

Реколтата ще намалее към края на годината и вероятно ще остане слаба през първото тримесечие на 2022 г., казва Нагиб. Производството може да се увеличи през второто тримесечие, но при условие, че берачите получат разрешение да влязат в страната. Това включва и 32 000 чуждестранни работници.

Освен това, заради липсата на квалифицирани берачите на много места  пресни плодови гният по дърветата, което не позволява на фермерите да се възползват от рекордното поскъпване на маслото. Това означава и че те са пропуснали месеците с висок добив на реколтата, които обикновено са от август до октомври.

Производството на сурово палмово масло е намаляло с 3,3% през първите 20 дни на октомври спрямо месец по-рано, според оценките на Малайзийската асоциация за палмово масло. Фючърсите нараснаха с 1% до 4973 рингита за тон в понеделник до обяд, а историческият рекорд достигнат миналата седмица остава  5220 рингита.

„Тази година не успяхме да достигнем пик на производството поради големите загуби на реколта“, казва Нагиб. Секторът губи около 20%-30% от потенциалното производство от началото на годината и ще пропусне приходи в размер на 4.8 милиарда долара, или около два пъти повече от миналата година.

Премиерът на Малайзия Исмаил Сабри Якоб предложи възможно решение за недостига на работна ръка, като каза в петък, че страната ще позволи влизането на напълно ваксинирани работници мигранти в плантациите, въпреки че квотата и датите на пристигане не са решени.

Комбинацията от производствени проблеми, поради метеорологичните условия и ограниченията заради коронавируса, както и възраждащото се глобално търсене означават, че индустрията се намира в бсезпрецедентен период.