НАТО ще приеме генерален план за възпиране на нарастващата руска заплаха

Стратегическият план може да доведе до повече ресурси за Черноморския регион

08:57 | 21 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министрите на отбраната на НАТО ще се споразумеят за нов генерален план в четвъртък, за да се защитят срещу всяка потенциална руска атака на многжество фронтове, като отново потвърдят стремежа си да възпират Москва въпреки новия фокус на алианса върху Китай, заявиха дипломати и официални лица.

Стратегията, която е поверителна, надхвърля съществуващите регионални планове за отбрана и има за цел да се подготви за всяка едновременна атака в Балтийския и Черноморския регион, включително евентуално използване на ядрено оръжие, хакване на компютърни мрежи или атака от космоса, предаде "Ройтерс".

Длъжностни лица и дипломати казват, че не очават подобна атака в близко бъдеще. Русия отрича всякакви военни намерения и казва, че НАТО рискува да дестабилизира Европа с подобни приготовления.

Но американски служители, дипломати на НАТО и бивши служители казват, че "Концепцията за възпиране и отбрана в евроатлантическата зона" - и нейният стратегически план за изпълнение - са необходими, тъй като Русия разработва модерни оръжейни системи и разполага войски и оборудване по-близо до границите на съюзниците.

„Ако имате такъв вид голям конфликт, това ще изисква дейност в цялата област на операциите“, каза висш служител на правителството на САЩ. "Различни неща могат да се случат едновременно и това наистина изисква цялостно планиране."

През май Русия разположи около 100 000 войници на границата си с Украйна, което е най-високият им брой от анексирането на Крим през 2014 г., според западни представители. През септември Русия използва нови бойни роботи в големи военни учения с бившия си съветски съюзник Беларус, които разтревожиха балтийските съюзници. 

С модернизирането или смяната на съветските военни космически системи и нови възможности като потенциално нападение на сателити в орбита, разработването на технологии, базирани на изкуствен интелект, за да се нарушат съюзническите командни системи, Москва също разработва „супер оръжия“.

Представени през 2018 г., те включват ядрени хиперзвукови крилати ракети, които могат да избегнат системите за ранно предупреждение.

Пенсионираният американски генерал Бен Ходжес, който командваше американските армейски сили в Европа от 2014 до 2017 г., каза пред "Ройтерс", че се надява стратегическият план да доведе до по-голяма съгласуваност в колективната отбрана на НАТО, което означава повече ресурси за Черноморския регион.

„За мен това е по-вероятната точка на възпламеняване на конфликт в сравнение с балтийските страни“, каза Ходжис, отбелязвайки, че има по-малко големи съюзници като Великобритания и Франция със силно присъствие в Черно море, а Турция е фокусирана повече върху конфликта в Сирия.

Джейми Шей, бивш висш служител на НАТО, сега в мозъчния тръст „Приятели на Европа“ в Брюксел, каза, че планът може също да помогне за засилване на фокуса върху Русия в момент, когато САЩ, Великобритания и Франция разработват индо-тихоокеански стратегии.

Съюзниците се стремят да засилят присъствието си в Индо-Тихоокеанския регион и да противодействат на нарастващата военна мощ на Китай, като разполагат още кораби, за да поддържат открити морските пътища.

"Досега предположението беше, че Русия е неприятност, но не е непосредствена заплаха. Но руснаците вършат някои тревожни неща, тестват роботи и хиперзвукови крилати ракети, които наистина могат да бъдат много разрушителни", каза Шей.