Болсонаро е обвинен в престъпления срещу човечеството

Бразилският президент е обвинен заради начина по който се справи с пандемията

19:50 | 20 октомври 2021
Обновен: 19:54 | 20 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бразилските сенатори заявиха, че бразилският президент Жаир Болсонаро трябва да бъде обвинен за девет престъпления, които включват шарлатанство, злоупотреба, престъпления срещу човечеството, както и действията му за справянето с пандемията. Предприетите мерки е малко вероятно да имат краткосрочни ефекти върху политическата кариера на президента, пише Bloomberg.

В сряда Комисия на Сената представи окончателен доклад след близо 6 месеца на дискусии, който включва показанията на четирима мъже, които са заемали поста на министри на здравеопазването от началото на пандемията. Сред другите изслушани са съюзници и врагове на Болсонаро, компании, които настояват за неодобрени ранни лечения, както и пациенти с Covid.

До голяма степен бразилският президент е обвинен за лошото справяне с пандемията. В началото той определи вируса като обикновен грип, като призова да не се използват маски и ваксини. Болсонаро насърчи поддръжниците си да игнорират ограниченията, наложени от щатите и градовете, за да спрат разпространението на вируса. От началото на пандемията в Бразилия са починали около 600 000 души, като страната се нарежда на второ място в света по смъртност след САЩ.

Официалният доклад обвинява президента, че работи срещу научни доказателства, като пренебрегва живота на хората, което е видно при бавно закупените ваксини. В него се казва още, че бразилският президент е работил за разпространението на фалшиви новини.

„С това поведение правителството, което имаше законово задължение да действа, се съгласи със смъртта на милиони бразилци“, се казва в откъс от документа, представен от сенатора Ренан Калейрос.

"Администрацията на Болсонаро безспорно подкопа общественото здраве“.

Докладът предлага да бъдат осъдени още 67 други хора и компании, включително настоящи и бивши министри, лекари, които са предписали неефективни лекарства. Трима от синовете на Болсонаро - сенатор Флавио, депутат Едуардо и съветник Карлос - за насърчаване на престъпления чрез разпространяване на фалшиви новини.

Следващия вторник се очаква да бъде гласуван докладът. Сенатът не може да осъди формално Болсонаро, а по-скоро да предложи обвинения на главния прокурор Аугусто Арас. След това Арас, назначен от президента, може да реши дали да продължи или да отмени обвиненията.

Разследването на случаите потенциално може да доведе до искане за импийчмънт, макар че това се смята за много малко вероятно. Председателят на долната камара Артър Лира, единственото лице, отговорно за започване на такива процедури, е съюзник на Болсонаро, който е разглеждал десетки подобни искания в продължение на месеци.

„Това обвинение ще каже на целия свят, че съм убиец“, каза Болсонаро пред група от привърженици.

"Не съм виждал нито един губернатор да бъде обвинен в убийство в Бразилия поради пандемията."

Очаква се докладът да обвини Болсонаро и в по-тежки престъпления като убийство по непредпазливост. Обвиненията бяха свалени в последната минута на фона на интензивна реакция сред сенаторите.

Болсонаро засили своя конфронтационен стил на управление по време на пандемията. Докато случаите на заразени в Бразилия растяха, той често се е изказвал „всички умират, какво искате да направя?“. Бразилският президент посочи неодобрените лекарства като хидроксихлорохин и ивермектин като средство за справяне с пандемията и същевременно изрази съмненията си относно ефикасността на ваксините.

В началото на своето разследване Сенатът отчете забавянето на правителството с набавянето на ваксини, което доведе до бавен и късен старт на имунизациите в най-голямата икономика на Латинска Америка. Разследването разкрива, че администрацията на Болсонаро е игнорирала многобройните оферти на Pfizer Inc. за закупуването на дозите през 2020 г. Обвиненията за предполагаема корупция в договорите за ваксини също са част от разследването.

Оттогава усилията за имунизация се засилиха. В момента повече от 74% от населението е ваксинирано с една доза, което е много по-висок процент от ваксинираните в САЩ и Европейския съюз.