The Verge: Facebook планира да промени името си

Смяната на името ще отразява фокуса на Facebook върху изграждането на т. нар. "метавселена"

08:32 | 20 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гигантът в социалниет мрежи Facebook Inc планира да се ребрандира с ново име следващата седмица, съобщи Verge във вторник, позовавайки се на източник, пряко запознат с въпроса.

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг планира да говори за промяната на името на годишната конференция на компанията Connect на 28 октомври, но тя може да бъде разкрита по-рано, съобщи технологичното издание The Verge.

В отговор Facebook заяви, че не коментира „слухове или спекулации“.

Новината идва в момент, когато компанията е изправена пред засилващ се контрол на правителството на САЩ върху нейните бизнес практики.

И демократите, и републиканците атакуват компанията, а раздразненито в Конгреса с Facebook продължава да расте.

Ребрандирането би позиционирало приложението за социални мрежи на Facebook като един от многото продукти в компанията-майка, която също ще контролира групи като Instagram, WhatsApp, Oculus и други, добавя The Verge.

Не е необичайно в Силициевата долина компаниите да променят имената си, когато се готвят за разширяване на услугите си.

Google създаде Alphabet Inc като холдингова компания през 2015 г., за да се разшири отвъд своя бизнес в областта на интернет търсенето и рекламата, и да управлява различни други начинания, вариращи от нейното автономно превозно средство и здравни технологии до предоставяне на интернет услуги в отдалечени райони.

Смяната на името също ще отразява фокуса на Facebook върху изграждането на т. нар. "метавселена" - онлайн свят, където хората могат да използват различни устройства за движение и общуване във виртуална среда.

Facebook инвестира големи средства във виртуалната реалност (VR) и разширената реалност (AR) и възнамерява да свърже своите почти три милиарда потребители чрез няколко устройства и приложения.

Компанията обяви планове за създаване на 10 000 работни места в Европейския съюз през следващите пет години, за да помогне за изграждането на тази метавселена.

Зукърбърг говори за метавселената от юли, а идеята, появила се за първи път в антиутопичен роман три десетилетия по-рано, е споменавана и от други технологични компании като Microsoft.

В статията на The Verge се казва, че евентуално име на компанията може да има нещо общо с Horizon. Наскоро Facebook преименува своята разработваща VR игрална платформа, наречена „Horizon“, на „Horizon Worlds“.