Johnson & Johnson повиши прогнозната си печалба за 2021 г.

Предстои решение на Американската администрация по храните и лекарствата относно бустерните дози на ваксината на компанията

15:07 | 19 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Johnson & Johnson във вторник повиши годишната си коригирана прогноза за печалбата, но запази перспективите за продажби на своята ваксина срещу COVID-19 на $2,5 милиарда за тази година.

Акциите се повишиха с 1,4%, тъй като печалбата на производителя на лекарства през третото тримесечие надхвърли очакванията на Уолстрийт и компанията вдигна прогнозата за 2021 г. за коригирана печалба на акция между 9,77 и 9,82 долара от предишните й оценки от 9,60 до 9,70 долара.

По-рано тази година производителят на лекарства се сблъска с големи производствени пречки при производството на ваксината си срещу COVID-19 поради проблеми с качеството в производствената база в Балтимор, което доведе до забавяния, както и загуба на милиони дози.

Това също накара компанията да намали годишната си производствена цел до 500 милиона дози в сравнение с първоначалната цел да направи милиард ваксини.

Междувременно предстои решение на Американската администрация по храните и лекарствата относно бустерните дози на ваксината й.

Продажбите на лекарства за рак и имунни заболявания помогнаха на здравния конгломерат да отчете 13,8% ръст на продажбите до приблизително 13 милиарда долара. Ваксината срещу COVID-19 допринася само за част от продажбите.

Продажбите в отдела за медицински изделия се повишиха с 8% до 6,64 милиарда долара през третото тримесечие, тъй като рестартирането на операции на тазобедрената става и коляното и други не спешни процедури помогна за смекчаване на удара от слабото търсене на медицински изделия, използвани при спортни и гръбначни процедури.

Като изключим артикулите, J&J спечели $ 2,60 на акция, надминавайки очакванията от $ 2,35 на акция. Продажбите от 2,33 милиарда долара обаче са под прогнозите за 2,37 милиарда долара.