Една трета от музикалната индустрия на Великобритания е заличена от COVID

Приносът на музикалната индустрия за икономиката на Великобритания е спаднал с 46%

08:31 | 19 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пандемията от COVID-19 е унищожила едно от всеки три работни места в музикалната индустрия на Великобритания, се казва в годишния доклад на UK Music. Организацията призовава за държавна подкрепа, за да помогне на сектора да се възстанови.

Броят на работните места е спаднал с 35% до 128 000 през 2020 г. от 197 000 през 2019 г., тъй като пандемията спря събитията на живо и принуди студията да затворят вратите си.

Около 69 000 работни места са загубени в сектор, където три четвърти от работниците са самостоятелно заети и не са получилавали помощи по схеми за държавна подкрепа, според доклада „This Is Music 2021“.

Приносът на музикалната индустрия за икономиката на Великобритания е спаднал с 46% до 3,1 млрд. лири през 2020 г. от 5,8 млрд. лири през 2019 г., се добавя в доклада. Износът е спаднал с 23% до 2,3 милиарда лири.

„Последните 18 месеца бяха изключително предизвикателни за британската музикална индустрия, като милиарди бяха заличени от стойността на сектора - но ние сме решени да гледаме към бъдещето и да се съсредоточим върху възстановяването“, казва изпълнителният директор на UK Music Джейми Ньоку-Гудуин.

UK Music призова правителството да въведе данъчни облекчения и мерки за повишаване на заетостта и да помогне на музикантите и екипите им да се справят с документите и допълнителните разходи, свързани с турнетата в континентална Европа след Brexit.

Организацията също така иска постоянно намаляване на ставката на данък добавена стойност (ДДС) за билети и музикални събития на живо, повече финансиране и подкрепа за износ на музика, както и финансиране за музикално образование и за самонаетите лица.

След като наложи първото национално блокиране през март 2020 г., британското правителство обяви фонд за възстановяване на културата от 2 милиарда лири, за да помогне на музеи, кина, театри, кина и места за изкуства.

Оттогава местата за забавление са отворени отново и в края на лятото бяха възобновени фестивалите, включително събитията в Рединг и Лийдс.