Китай тества ядрена хиперзвукова ракета, НАТО разширява действията срещу Пекин

Новият фокус върху Китай идва на фона на решителна промяна в геополитическата ориентация на САЩ

10:30 | 18 октомври 2021
Обновен: 13:31 | 18 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Противопоставянето на заплахата от възхода на Китай ще бъде важна част от бъдещата обосновка за съществуването на НАТО, заяви ръководителят на алианса, отбелязвайки значително преосмисляне на целите на организацията, което отразява геостратегическата ориентация на САЩ към Азия.

В интервю за Financial Times генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Китай вече оказва влияние върху европейската сигурност чрез своите кибер възможности, нови технологии и ракети с голям обсег. Как да защитим съюзниците от НАТО от тези заплахи ще бъде „обстойно“ разгледано в новата доктрина на алианса за следващото десетилетие, каза той.

Междувремено става известно, че Китай е тествал ядрена хиперзвукова ракета през август, показвайки способност, която е изненадала американското разузнаване, съобщава Financial Times, позовавайки се на пет неназовани източника.

Военният съюз е прекарал десетилетия, фокусирани върху противодействието на Русия и от 2001 г. - на тероризма. Новият фокус върху Китай идва на фона на решителна промяна в геополитическата ориентация на САЩ от Европа към хегемоничен конфликт с Пекин.

„НАТО е съюз на Северна Америка и Европа. Но този регион е изправен пред глобални предизвикателства: тероризъм, кибер заплахи, но и възхода на Китай. Така че, когато става въпрос за укрепване на нашата колективна отбрана, това е и начинът за справяне с възхода на Китай“, каза Столтенберг. „Това, което можем да прогнозираме, е, че възходът на Китай ще се отрази на нашата сигурност. Вече го прави."

НАТО ще приеме новата си стратегическа концепция на среща на върха следващото лято, която ще очертае целта на алианса за следващите 10 години. Настоящата версия, приета през 2010 г., не споменава Китай. 

НАТО търси нова посока след края на 20-годишното си присъствие в Афганистан, докато дискусиите за бъдещето на американското военно присъствие в Европа продължават.

Столтенберг, бившият норвежки премиер, който трябва да се оттегли следващата година след почти осем години начело, заяви, че съюзниците от НАТО ще се стремят да "намалят" дейностите извън своите граници и "да увеличат" вътрешната си отбранителна устойчивост, за да устояват по-добре на външни заплахи.

„Китай се приближава към нас. . . Виждаме ги в Арктика. Виждаме ги в киберпространството. Виждаме ги да инвестират сериозно в критична инфраструктура в нашите страни."

„И, разбира се, те имат все повече и повече оръжия с голям обсег, които могат да достигнат до всички страни, съюзници на НАТО. Те изграждат много, много силози за междуконтинентални ракети с дълъг обсег“, каза той.

Изненадваща хиперзвукова ракета

Китай е тествал ядрена хиперзвукова ракета през август, съобщи FT през уикенда, демонстрирайки усъвършенстваната си способност за оръжия с голям обсег, която изненада американското разузнаване и подчерта бързото военно развитие на Китай в оръжията от следващо поколение.

Китайските военни са изстреляли ракета, носеща хиперзвуков глайдер, което е прелетял през ниска орбита, обикаляйки земното кълбо, преди да се насочи към целта си, която е пропуснал с около 30 км.

"Тестът показа, че Китай е постигнал поразителен напредък в хиперзвуковите оръжия и е далеч по-напреднал, отколкото американските представители са осъзнали", са заявили хора, запознати с информацията.

САЩ и Русия също разработват хиперзвукови ракети, а миналия месец Северна Корея заяви, че е изстреляла новоразработена хиперзвукова ракета.

На парад през 2019 г. Китай демонстрира нови типове оръжие, включително своята хиперзвукова ракета, известна като DF-17.

Балистичните ракети летят в космоса, преди да се върнат по стръмни траектории с по-висока скорост. Хиперзвуковите оръжия са трудни за прихващане, защото летят към целите си на много по-ниска надморска височина, но могат да постигнат повече от пет пъти скоростта на звука - или около 6 200 км/ч.

Китай и Русия в тясно сътрудничество

Всяко предложение за отклонение от възпирането на руската агресия би срещнало протести от източноевропейските страни-членки, които разглеждат Москва като екзистенциална заплаха, а алианса като единствен гарант за сигурността.

Столтенберг каза, че Русия и Китай не трябва да се разглеждат като отделни заплахи. „На първо място Китай и Русия работят в тясно сътрудничество“, каза той. „Второ, когато инвестираме повече в технологиите. . . това е и срещу двете."

„Цялата тази идея за разграничаване толкова много между Китай, Русия, Азиатско-Тихоокеанския регион или Европа: това е една голяма среда за сигурност и ние трябва да се заемем с всичко това заедно. Това, което правим за готовността си, в сферата на технологиите, кибер защита, устойчивост има значение за всички тези заплахи. Не поставяме етикет“, добави той.

Столтенберг заяви, че прибързаното изтегляне на силите на НАТО от Афганистан през август е било „очевиден избор“ след решението на САЩ да напуснат страната. Той каза, че макар европейските военни да са могли да останат без подкрепата на САЩ, политическите лидери не са можели да оправдаят продължаващото присъствие.

„Отчасти имаше военен аспект: способности. Но мисля, че фундаментално по-важен беше политическият аспект: влязохме в Афганистан след нападение срещу САЩ“, каза той. „Във военно отношение би било възможно да останем. Но от политическа гледна точка го считам за абсолютно нереалистично. . . това беше основната причина."