Всички искат да продават електромобили, но никой не строи зарядни за тях

Цената не е единствената причина за липсата на инфраструктура за зареждане

11:19 | 17 октомври 2021
Обновен: 14:19 | 17 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските и американски градове, които планират да се откажат от автомобилите с конвенционални двигатели през следващите 15 години трябва да запълнят една огромна празнина, а именно – да осигурят на милиони жители място за зареждане на техните електромобили на улицата, пише в свой материал Reuters.


От известно време продажбите на електромобили в Европа и САЩ отчитат огромен растеж, но бавното изграждане на инфраструктура за зареждане поражда сериозни главоболия. Често местните власти, които и без това изпитват проблем с финансирането приоритизират други проекти, а не уличната мрежа от зарядни станции, които да позволят на собствениците на електромобили винаги да разполагат с пълна батерия сутрин. И въпреки че това оставя една празнина за частния сектор, тя може да бъде запълнена от стартъпи за зарядни станции, които разработват такива технологии.

„Много е трудно да бъде решен проблемът със зареждането на автомобили по улиците в в жилищните квартали, затова и малко компании се занимават с това,“ казва Хю Макензи, главен оперативен директор в Trojan Energy.

Trojan е разработила зарядна станция, която се изпробва в два жилищни квартала по улиците на Лондон. Там собствениците на електромобили включват малко устройство в контакти на улицата чрез които зареждат колите си.

Тим Уин, шофьор в Uber зарежда своя Nissan Leaf всеки ден в квартал в северен Лондон. 

„След цял ден работа искам просто да се прибера и да включа автомобила в станцията,“ казва Уин, който преди е използвал бърза зарядна станция, която пълни батерията мъ за 20 минути, но понякога е трябвало да чака на опашка почти час.

Шофьор на емблематичните черни лондонски електрифицирани таксита каза за Reuters, че често трябва да шофира между точки за зареждане. Така той губи време, през което не работи с клиенти, а често се оказва, че зарядните станции са заети или не работят.

Проблемът с цената

Подобно на развитието на мрежа от оптични кабели за свръхбърза интернет връзка, зареждането на електромобили в градска среда чрез решения като зарядни в улични лампи или дори безжично зареждане, ще струва милиарди.

Решение като това на Trojan са скъпи, защото изискват свързаност с електропреносната мрежа. И тъй като все още няма достатъчно потребители на електромобили, които да осигурят бърза възвращаемост, 75% от цената се покрива от британското правителство.

Зарядните на компанията струват около 9,520 долара за производство и инсталация, но Макензи смята, че ако тя спадне до около 6,000 долара, това ще привлече повече частни инвеститори. Но все пак и местните власти трябва да покажат интерес.

„Най-важния фактор за успеха на зареждането в кварталите е дали общината проявява интерес и ангажираност,“ казва Травис Алън, вицепрезидент на базираната в Квебек FLO, която е инсталирала 7,000 улични зарядни станции в канадски и американски градове.
Въпреки това, дори ангажирани местни власти като тези в северен Лондон, където опитват да инсталират зарядни станции в улични лампи, просто нямат достатъчно средства.

Тим Мартин, директор на транспортния отдел в Лондон казва, че зарядните в улични лампи струват около 2,000 лири за брой, а бързите зарядни – 15,000 лири, така че субсидиите са единствената възможност да бъдат поставяни.

„Вероятността да можем да ги финансираме от собствените си бюджети на практика е нулева,“ казва Мартин. Стартъпът за зарядни станции char.gy използва данни за регистрации на автомобили и разрешителни за паркинг и изчислява, че в Лондон има между 5 и 10 милиона автомобила и 76% от тях паркират на улицата. За сравнение, 40% от американците не живеят в еднофамилни къщи с гаражи. И въпреки че развитието на компаниите за споделени автомобили може да намали нуждата от зарядни по улиците, не е ясно с колко.

Изпълнителният директор на char.gy Ричард Стобарт изчислява, че до 2030 година Великобритания ще се нужда е от половин милион улични зарядни станции, а до тогава половината от автомобилите в страната трябва да бъдат електрически. Char.gy поддържа мрежа от около 1000 зарядни монтирани в улични лампи във Великобритания. Цената за производство и монтаж на една от тях е 1,800 лири. Предприемачът казва, че въпреки програмите за държавни субсидии, че местните власти често не разполагат с ресурси за тях. „Затова просто се бавят и процесът се проточва с години,“ казва той.

Притежаваната от Royal Dutch Shell Ubitricity е лидер на пазара във Великобритания, но има едва 4000 зарядни монтирани в лампи. Ако те използват LED-осветление успяват да заредят изцяло батериите на повечето електромобили за една нощ.

Изпълнителният директор на Ubitricity Лекс Хартман изчислява, че в гъстонаселени райони, около 60% от собствениците на електромобили в Европа ще имат нужда да ги зареждат на улицата.

„Хората ще имат нужда от зарядни в своите домове, офиси и в супермаркетите. Ще имат нужда и от бързо зареждане, но по-важното е то да е достъпно навсякъде“, казва Хартман.

“Ако инфраструктурата за зареждане не съществува, хората няма да си купят електромобили, докато не бъдат принудени,” добави той. В Европа има над 90 милиона улични лампи и милиони от тях могат да бъдат преобразувани в зарядни станции, казва Хартман. Неговата компания изгражда мрежа от зарядни станции и в Берлин.

Европейската комисия знае, че зарядните в града ще бъдат „от основно значение, за да убедят повече хора да си купят електромобил,“ освен това е създала експертна група, която съветва градоначалниците как да ги развият.

Болезнено преживяване

Някои градове са изправени пред огромни предизвикателства. Властите в щата Ню Йорк искат всички нови леки коли и пикапи да бъдат с нулеви емисии до 2035. Но в момента в града има едва 1,580 зарядни станции за близо 1 милион автомобили, които паркират на улицата.

„Да притежаваш електромобил в град като Ню Йорк е болезнено преживяване,“ казва Пол Съхи, съосновател на компания за споделени електрически мотопеди, която създаде първия център за бързо зареждане на електрически превозни средства.

Проучване от април поръчано от общината изчислява, че електрификацията на транспорта би струвала близо 500 милиарда долара.
В Лос Анджелис, градът с най-много зарядни станции в САЩ, Blink Charging придобива управляваната от града компания за споделяне на електромобили BlueLA. Тя разполага със 100 автомобила и 200 зарядни станции. Изпълнителният директор на Blink Майкъл Фаркас казва, че местните власти искат да бъде изградена инфраструктура за зареждане на възможно най-много места, за да насърчи повече хора да си купуват електромобили, но компаниите не могат да си позволят да инвестират докато броят на електрическите автомобили не се увеличи.

„Не може само да летите в облаците, иначе ще фалирате, освен ако правителството не плати зарядните станции“, казва Фаркас.
Дори в Норвегия, където държавата води енергийния преход, развитието на мрежата от зарядни на улицата е трудно.

„Осло финансира по-големи обикновени и бързи улични зарядни станции и очаква инвестициите да се изплатят след 3 до 6 години“, казва Стуре Портвик, който отговаря за развитието на инфраструктурата. Но ще бъде изключително трудно да се развие мрежа от зарядни станции в град, в който няма определени паркоместа за електромобили ще бъде огромно предизвикателство, особено предвид скорошната забрана за продажба на коли с бензинови и дизелови двигатели.