Биткойн доближи 60 000 долара, а инвеститорите очакват първите крипто ETF в САЩ

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) е готова да позволи на първите американски биткойн фючърси ETF да започнат да се търгуват следващата седмица

08:51 | 15 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Биткойн достигна шестмесечен връх в петък, като се доближи до рекордните нива от април, тъй като търговците станаха все по-уверени, че регулаторите в САЩ ще одобрят стартирането на борсово търгуван фонд въз основа на биткойн фючърси.

Най-голямата криптовалута в света се повиши с близо 4% до 59 664 долара, което е най-високото от средата на април. Тази година стойността му се е удвоила и е близо до рекордно високата стойност от 64 895 долара през април.

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) е готова да позволи на първите американски биткойн фючърси ETF да започнат да се търгуват следващата седмица, съобщи Bloomberg, позовавайки се на хора, запознати с въпроса.

Бен Кейселин, ръководител на изследванията и стратегията в базираната в Азия борса за криптовалута AAX, заяви, че скокът на биткойн над 59 000 долара не е произволен и дългосрочните инвеститори трупат биткойн активи от известно време.

„Широко се очаква Q4 да види значителен напредък около биткойн ETF в САЩ“, каза той.

Движенията в петък бяха подтикнати и от туит от офиса за обучение на инвеститори на SEC, каза той.

„Преди да инвестирате във фонд, който държи фючърсни договори за биткойн, внимателно преценете потенциалните рискове и ползи“, се казва в туита на SEC.

Инвеститорите в криптовалута чакат новини за одобрение на първия биткойн ETF в страната, а някои от скоковете на биткойн през последните месеци бяха заради тези очаквания и как това би могло да ускори масовото приемане и търговия.

Няколко мениджъри на фондове, включително VanEck Bitcoin Trust, ProShares, Invesco, Valkyrie и Galaxy Digital Funds са кандидатствали за стартиране на биткойн ETFs в Съединените щати. ETF за криптовалути бяха пуснати тази година в Канада и Европа.

Председателят на SEC Гари Генслер по-рано каза, че пазарът на криптовалути включва много валути, които може да са нерегистрирани ценни книжа и оставя цените отворени за манипулиране и милиони инвеститори уязвими за рискове.

Bloomberg съобщи, че предложенията на ProShares и Invesco се основават на фючърсни договори и са подадени съгласно правилата за взаимни фондове, които според Генслер осигуряват „значителна защита на инвеститорите“.

SEC не е коментирала официално.