Volvo изтегля над 460 000 автомобила, заради дефект във въздушните възглавници

Ще бъдат изтеглени модели произведани между 2000 и 2009 г., като проблемът засяга само страни с определен климат

18:22 | 5 октомври 2021
Обновен: 22:47 | 5 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Volvo изтегля над 460 000 автомобила, заради дефект във въздушните възглавници

Шведският производител на автомобили Volvo Car AB изтегля повече от 460 000 превозни средства по целия свят, след като от компанията са установили, че компоненти от въздушните възглавници могат да ги разкъсат, откъдето да се отдели метален фрагмент и да нарани шофьорите, предава Bloomberg.

От компанията са обяснили пред Националната администрация по безопасност на движението по магистралите на САЩ, че са открили, че устройството, което надува въздушните възглавници загнива, ако е изложено на влага и високи температури. Това може да доведе до образуване на прахови частици, които да разкъсат въздушните възглавници и част от устройството за надуване да удари водачите.  

От компанията казват още, че им е известен един смъртен случай, който е следствие на този проблем. По тази причина ще изтеглят автомобилите от тези пазари, в които климатът може да доведе до тези проблеми, но са отказали да посочат какви ще са разходите и загубите. 

Дефектът е подобен на проблемите, засягащи надуваемите въздушни възглавници на Takata Corp. Приблизително 100 милиона от компонентите на японската компания са изтеглени по целия свят, а милиони все още са в автомобили по пътищата.

От шведската компания са казали, че през 2019 г. са получили писмо от адвокат, който е посочил дефекта с въздушните възглавници. Компанията е проверила своите превозни средства и е провела срещи с германския производител на части ZF Friedrichshafen AG, които доставят надувачите, както и с представители на Autoliv Inc, които ги сглобяват.  

Автомобилният производител изтегля  два модела автомобили - седаните S60 и S80, които компанията произвежда от през май 2000 г. и до март 2009 г. Почти 260 000 от колите, които са засегнати, са в САЩ.

Volvo е единственият автомобилен производител със специфичния вид устройство с този дефект, който доставя в САЩ, е заявил представител на производителя на части. 

В понеделник от Volvo обявиха, че се стремят да съберат най-малко 2,9 милиарда долара в най-голямото първично публично предлагане в Швеция от десетилетия. Компанията очаква да дебютира на Nasdaq Stockholm преди края на годината.