Новата мания на фондовете за частен капитал - европейският футбол

Мениджърите на активи следват различни модели на инвестиции, но всички целят максимална печалба

11:32 | 2 октомври 2021
Обновен: 11:35 | 2 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Сблъсъкът между Милан и Атлетико Мадрид във вторник вечер противопостави най-успешния италиански отбор в Шампионската лига срещу настоящия шампион в испанското първенство, пише Bloomberg. 

За финансовия свят, това е среща между хедж фонд базиран в Ню Йорк и кредитен фонд базиран в Лос Анджелис. Elliott Management Corp. пое контрола над Милан през 2018 след като китайският собственик на отбора Ли Йонхон обяви, че не може да погасява дълговите си задължения. През юни фондовете управлявани от Ares Management Corporation придобиха дял от 34% в Атлетико Мадрид. 

Това са две от компаниите за алтернативни инвестиции, които разполагат с огромни количества пари и малко по малко навлизат в най-популярния спорт. След футболни фенове милиардери, петролните средства от Близкия изток и няколкото покупки от китайски компании през последните две десетилетия, тази вълна от инвеститори се състои от фондове за частен капитал, инструменти за кредитиране и хедж фондове. Най-скорошният пример за това е базираната в Маями 777 Partners. На 23 септември компанията обяви, че ще придобие италианския клуб Дженоа. Феновете посрещнаха новите собственици на клуба с американски знамена преди последния мач на отбора срещу Верона.

Някои отпускат кредити, за да помогнат на най-известните отбори да не фалират. Други купуват медийни права, придобиват няколко по-малки отбори или пък дялове на затънали в дългове клубове. А има и такива, които инвестират в цялото първенство, като CVC Capital Partners, която миналия месец подписа договор с испанското футболно първенство. Европейският футбол винаги е изпитвал отчаяна нужда от пари, но проблемите се задълбочиха след като пандемията опразни стадионите и остави някои от най-големите и успешни клубове с главозамайващи задължения. Това беше катализатора зад провалените планове за европейска Суперлига през април, която JP Morgan Chase & Co. планираше да финансира.

Основните рискове произлизат от сбъркания бизнес модел на футбола и много инвеститори фалират в индустрия с огромни дългове, раздути заплати на играчи, която продължава да зависи от политиците и нетърпеливите привърженици.

Проблем е и липсата на гаранции за възвращаемост, заради заплахата отборът да изпадне в по-долна дивизия, ако не играе достатъчно добре. Това кара американските инвеститори дълбоко да се съмняват дали европейските футболни отбори някога ще достигнат оценките на американските клубове.

„Инвестициите в един отбор са опортюнистични,“ казва Никълъс Бланк, основател на  Sport Value, консултантска компания за финансови услуги в спортната индустрия. „Средата е много волатилна, може да изпаднете в долната дивизия, не знаете колко добре ще се представи определен играч, който купувате и цената на активите се определя много трудно.“

Ето как инвестират някои от най-големите компании:

Придобиват малък клуб

Orkila Capital постигна договорка с белгийския шампион Брюж и ще инвестира в отбора след като неговите собственици не успяха да пласират акциите на белгийската фондова борса. През юли, базираната в Ню Йорк компания плати 30 млн. евро за 23% дял и се съгласи да осигури още 20 милиона евро работен капитал. Брюж предизвиква интерес защото редовно играе в Шампионската лига и развива много млади играчи, които продава на европейските грандове, казва Джеси Дю Бей, основател на Orkila и управляващ партньор в компанията.

Комерсиализацията на европейския футбол изостава с години от тази в САЩ и все повече компании ще навлизат в сектора през следващите месеци, добавя Бей. Но трябва да изберете първенството и отбора много внимателно: „Инвестицията в европейския футбол представлява увеличаване на стойността в продължение на много години,“ казва Бей.

Ето един пример скорошен пример за неуспешна инвестиция от Франция. Отборът на Бордо, който играе в Лига 1 беше продаден на General American Capital Partners през 2018 г. Година по-късно американският хедж фонд го продава на друг фонд - King Street Capital Management. Клубът подава документи за фалит през април, защото собствениците отказват да инвестират още пари. В крайна сметка отборът е спасен през юни.

Спасяват голям клуб в криза

Подобно на Милан, големият съперник Интер Милано също е в катастрофално финансово състояние въпреки че миналия сезон спечели първата си титла от първенството от 10 години насам. През май собствениците на отбора подписаха сделка за 275 милиона евро с Oaktree Capital Group, най-големият фонд за финансиране на дружества в несъстоятелност. Първоначално Oaktree ще си партнира със сегашния собственик Suning Holdings Group Co., за да преструктурира финансите на отбора. Ако Suning не успее да изплати задълженията си след 3 години, заемът ще бъде превърнат в капитал и ще предостави контрол върху отбора в ръцете на американския фонд.

Купуват няколко малки отбора

И все пак, Бланк смята, че най-добрият вариант да печелите от футбол е като придобиете няколко отбора. „Ако искате да имате възможността да се развивате е най-добре да инвестирате в портфейл от права и да имате платформа с клубове от различен мащаб и първенства,“ казва той.

Такъв подход следва City Football Group, собствениците на английския шампион Манчестър Сити, японския Йокохама Маринос, отбора от испанската втора дивизия Жирона и Ню Йорк Сити. През 2019, американската компания за частен капитал Silver Lake Management плати $500 милиона за около 10% дял от компанията, чиито мажоритарен собственик е Шейх Мансур бин Зайед ал-Нахиан от Абу Даби.

Инвестират в цялото първенство

Отнема на базираната във Великобритания компания за частен капитал над 1 година и два неуспешни опита да спечели бленуваната награда, но CVC успява и постига първата си сделка с едно от големите европейски футболни първенства.

Когато придобиете дял от една лига, вие не зависите от представянето на всеки един от отборите в нея или способността ѝ да привлича спонсори. Освен това не плащате и заплати на играчите, а това обикновено е значителна част от разходите на отбора.

Преговорите между органа в Германия, който държи телевизионните права и компании за частен капитал като CVC, Advent, BC Partners, Bain Capital и KKR също приключи без споразумение след като футболните отбори гласуваха за прекратяване на преговорите. Планът за Суперлигата изплаши отборите и ги направи подозрителни към американското финансиране, казва Иля Кенциг, управляващ директор на отбора от Бундеслигата Бохум. „Всички се страхуваха, че едва малцина ще забогатеят,“ казва той.

CVC купува дял от медийните права на Ла Лига. За да завърши сделката, компанията се съгласява на 50-годишен договор и позволява на клубовете, които не са съгласни с условията да не подписват споразумението. Едва три отбора са казали, че ще отхвърлят окончателното споразумение, но два от тях са грандовете Реал Мадрид и Барселона, клубовете, които привличат най-голяма международна публика. Инвестицията на CVC ще бъде на стойност 2.1 милиарда евро, а компанията вече заяви, че ще се опита да продаде дела си след около 10 години.

„Тази сделка може да се окаже повратния момент, който да възстанови разговорите между европейските футболни първенства и водещите фондове за частен капитал“, казва Сам Боор, консултант в Deloitte.