Европейският бизнес призовава Китай да спре изолацията си

Според доклад на Търговската камара на ЕС в Китай чуждестранните компании в различни индустрии се третират драстично различно

09:27 | 23 септември 2021
Обновен: 10:40 | 23 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските фирми в Китай призоваха страната да се отклони от "затварянето" на икономиката и идеите за постигане на самодостатъчност, което възпрепятства техните операции и перспективи, пише Bloomberg.

Китай e засилил контрола върху доставките на чуждестранни фирми на китайски клиенти на технологии и компоненти поради опасения за националната сигурност, според доклад на Търговската камара на Европейския съюз в Китай. Това кара европейските предприятия да локализират веригите за развитие и доставки и води до все по-трудна бизнес среда, се казва в доклада, публикуван в четвъртък.

Фокусът на Пекин върху изграждането на собствени мощности за основни технологии като полупроводници като част от стратегията за двойно разпространение може да доведе до масово неправилно разпределение на ресурсите, според Европейската камара, която представлява над 1700 компании, работещи в Китай. Липсата на по-нататъшно отваряне и структурна реформа на икономиката също може да доведе до по-бавни иновации и растеж.

„Работата в Китай е малко по-предизвикателна, отколкото преди две или три години“, каза председателят на камарата Йорг Вутке на неотдавнашна пресконференция. "Имаме този проблем на противоречие между самозадоволяването, към което Китай се стреми, и отварянето на икономиката, за което винаги се говори."

Китай публикува петгодишния си план за икономиката през март, който постави основен приоритет за увеличаване на разходите за научни изследвания и развитие, за да превърне нацията в технологична суперсила. Планът поражда опасения, че изготвянето на икономическа политика може да бъде все повече водено от опасенията за националната сигурност, според Европейската камара, която изложи около 930 препоръки за правителството в доклада си.

Зелени цели

Според доклада чуждестранните компании в различни индустрии се третират драстично различно. Например политиките на правителството са благоприятни за компаниите в сектора на машините, химикалите, полупроводниците и зелената енергия - компании, които имат технологии, необходими за надграждане на индустриалните сектори на Китай или за подпомагане на зелените му цели, според доклада.

По отношение на потребителските стоки властите считат за необходимо да се задържи чуждестранното присъствие, за да се поддържа конкуренцията и предлагането. Но компаниите в мрежовото оборудване, телекомуникациите и повечето цифрови продукти са все по-нежелани, каза Европейската камара.

Регламентът за критичната информационна инфраструктура на Администрацията на киберпространството, публикуван през август въз основа на закона за киберсигурността, "има значително, отрицателно въздействие" върху европейските компании, казват от камарата.

Регламентът изисква европейските доставчици на телекомуникационно оборудване и услуги, както и производители на определен софтуер да преминат през преглед на националната сигурност, който включва до 12 правителствени ведомства, преди те да могат да доставят ново оборудване или услуги. Много компании локализират своето производство и изследвания, за да се справят с прегледа, докато някои прогнозират излизането си от пазара.

Европейските компании също са изправени пред нарастващ натиск от правителствените регулации, насърчаващи китайските компании да възприемат „автономни и контролируеми“ технологии и да избягват да разчитат на чуждестранни доставчици.

Вутке даде пример с шведския телекомуникационен гигант Telefonaktiebolaget LM Ericsson, който спечели само 2% пазарен дял в последната оферта за доставка на 700MHz радиостанции за развитието на 5G мрежата на China Mobile Ltd. Това беше спад от 11% в предишен кръг и дойде след като Швеция блокира китайските доставчици Huawei Technologies Co. и ZTE Corp. от внедряването на 5G в страната.

Противопожарно и медицинско оборудване, произведено в Европа, вече е забранено да се продава на китайски клиенти в някои провинции.

„Надяваме се, че това разчитане на националната сигурност няма да повлияе на иновациите, но виждаме намаляващо разнообразие“, каза Вутке и добави, че „разнообразието има значение“ за стимулиране на иновациите.

Друг знак за нарастващата изолация на страната от света е броят на чужденците, живеещи в Пекин и Шанхай - той се е понижил с 28% до около 227 000 души през 2020 г. спрямо десетилетие по-рано, според данни от преброяване, цитирани в доклада.