Последиците от срива на китайския гигант Evergrande стават все по-мащабни

Засега китайските власти не бързат да подкрепят финансовата система

20:30 | 16 септември 2021
Обновен: 10:21 | 17 септември 2021
Автор: Антон Груев
Последиците от срива на китайския гигант Evergrande стават все по-мащабни

 Строителните предприемачи от индекса Hang Seng China Enterprises, отчетоха най-голям спад в цената на акциите. Country Garden Holdings Co. - спадът при най-голямата строителна компания в страната по продажби беше 7,2%, а книжата на Sunac China Holdings Ltd. поевтиняха с 11%. Само тази седмица двете акции понижиха цената си с над 21%. Китайските високорискови облигации в долар са паднали с 4 цента в четвъртък, според кредитни търговци, а тези, емитирани от Fantasia Holdings Group Co. строителна компания с по-нисък рейтинг са загубили около 10 цента. Доходността по китайските облигации с рейтинг боклук се е покачила до 18-месечен връх, показва индекс на Bloomberg.

„Разпродажбите обхващат не само сектора на недвижимите имоти - общите нагласи са доста крехки“, каза Елизабет Квик, инвестиционен мениджър азиатски акции на Aberdeen Standard, за телевизия Bloomberg.

Перспективите за Evergrande се влошават с всеки изминал ден. В четвъртък отделът на Evergrande за континентална търговията спря сделките с всички облигации, след като понижение на рейтинга ѝ на китайския пазар я постави сред най-рисковите емитенти в Китай. S&P Global Ratings също понижи рейтинга на компанията, като заяви, че нейната ликвидност и достъп до финансиране „се свиват сериозно“. По-рано тази седмица китайските власти казаха на големите банки, че фирмата няма да може да изпълнява лихвените плащания по кредитите, дължими на 20 септември. Evergrande нае съветници, които да ѝ помогнат в да преструктурира дълговете си, като то може да се окаже едно от най-големите в страната.

Цялостните признаци за напрежение в банковата система са по-малко очевидни. Лихвените проценти по междубанковото кредитиране остават близо до средните нива и показват, че на паричните пазари има достатъчна ликвидност. Но изглежда, че някои банки в Китай трупат юани, въпреки че курсът му е един от най-високите от близо четири години, а това е признак, че може да се подготвят за нещо, което стратег на Mizuho Financial Group Inc. нарече „кризисен режим на свиване на ликвидността“.

Банковите кредити и други заеми от фирми, включително тръстове, представляват около 81% от 335,5 милиарда юана (52 милиарда долара) на дълга на Evergrande с падеж през 2021 г. В изявление от понеделник вечерта Evergrande заяви, че слуховете за нейния фалит, са неверни.

Следващата седмица ще бъде определяща за компанията. Планира се, че тя ще извърши лихвени плащания на 23 септември от 83,5 милиона долара за облигации в долари и 232 милиона юана за местни дългови книжа, показват данни на Bloomberg.

Забавянето на жилищния пазар, който съставлява около 28% от китайската икономика - стават все по-очевидни. Данните от сряда показват, че продажбите на жилища през август са се свили с 20% през август спрямо година по-рано, което е най-големият спад от началото на пандемията. В отговор на въпрос за потенциалното въздействие на Evergrande върху икономиката, говорителят на Националното бюро по статистика Фу Лин заяви, че някои големи имотни дружества изпитват затруднения и последствията ще станат ясни „в скоро време“. Икономистите предупреждават, че Китай притиска твърде много своя имотен сектор в стремежа си да избегне създаването на балони.

Настоящите приоритети на властите в Китай да насърчават общото благоденствие и да възпират поемането на прекомерен риск означават, че едва ли ще има някакво разхлабване на ограниченията тази година, според Macquarie Group Ltd.

Имотният сектор ще бъде основна пречка пред растежа, въпреки че властите може да разхлабят ограниченията, за да защитят годишния растеж на икономиката от 5%, пишат анализатори на Macquarie в сряда.

В сряда Китайската народна банка разсрочи заемите към банки, чиито падеж наближава, вместо да добави повече ликвидност, което е знак, че китайските власти не виждат необходимост да инжектират повече подкрепа във финансовата система.

Индексът Hang Seng China затвори със спад от 1,5%. Акциите на Evergrande паднаха с 6,4% до най-ниската цена от почти десетилетие. Акциите на Guangzhou R&F Properties Co., друг разработчик с нежелана оценка, претърпяха най-голямата си загуба от началото на 2009 г. Шанхайският индекс на имотите се понижи с 2,7%.