Рекордните цени на газа могат да ускорят старта на "Северен поток 2"

Германия заяви, че има четири месеца, за да завърши експлоатационната сертификация

09:02 | 15 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рекордните цени на природен газ в Европа биха могли да ускорят разрешаването на доставките на гориво по руския тръбопровод „Северен поток 2“ до Германия, заявиха анализатори във вторник.

Руският "Газпром" миналата седмица заяви, че е завършил строителството на газопровода, а енергийният регулатор на Германия заяви, че има четири месеца, за да завърши експлоатационната сертификация, след като получи всички необходими документи.

Тръбопроводът, който би помогнал на Москва да заобиколи политическия си опонент Украйна при транзита на газ до европейските пазари, удвоява годишния капацитет за износ на газ през Балтийско море до 110 милиарда кубически метра, което е около половината от общия износ на газ на Русия към западна Европа.

Европа е гладна за газ, особено с цените в региона, които достигнаха рекордни нива преди зимата.

Спот цените в холандския газов хъб TTF надхвърлиха 66 евро за мегаватчас, или повече от 800 долара за 1000 кубически метра, във вторник на фона на опразнените хранилища на газ в Европа.

"Германският регулатор ... вероятно ще се опита да издаде всички необходими разрешения по възможно най-бързия начин", каза Дмитрий Маринченко, старши директор на Fitch, цитиран от "Ройтерс".

"Газпром" заяви през август, че "Северен поток 2" може да достави 5,6 милиарда кубически метра газ до края на годината.

На уебсайта на газовия регулатор Bundesnetzagentur, който беше актуализиран на 13 септември, се казва, че четиримесечният период за сертифициране на „Северен поток 2“ е започнал на 8 септември.

Алексей Гривач от Националния фонд за енергийна сигурност, прокремълски мозъчен тръст, също каза, че е възможно германските власти да ускорят разрешаването въпреки съпротивата на САЩ и някои европейски страни.

"Това няма да бъде лесно, като се вземе предвид политическата среда ... но за да се стабилизира пазара, изкуствените бариери трябва да бъдат преодолени", каза той.

"Северен поток 2" предизвика критики от страна на САЩ и Украйна, наред с други, като Вашингтон заяви, че газопроводът ще увеличи зависимостта на Европа от руските енергийни доставки.

Украйна повтори позицията си във вторник.

"Това застрашава енергийната независимост на много страни от Източна Европа и подкопава сигурността на Украйна", каза енергийният министър Херман Халушченко.

Междувременно Русия отново заяви, че „Северен поток 2“ е търговски проект, който ще засили енергийната сигурност на Европа. 

САЩ: "Северен поток 2" е реалност

Високопоставен американски пратеник заяви през уикенда, че е дал уверения на Украйна и Полша за смекчаване на всяка заплаха от руския газопровод „Северен поток 2“, но сега проектът е „реалност“.

Амос Хохщайн, старши съветник на Държавния департамент по енергийна сигурност, заяви пред "Ройтерс", че до 2024 г. има свобода на действие, за да се гарантира, че Украйна ще запази статута си на страна с транзитен газ, но призова Киев да премине към алтернативни източници на енергия.

Съединените щати са най-мощният поддръжник на Украйна в противоборството й с Москва, откакто Русия анексира полуостров Крим през 2014 г., но Киев се противопостави на американско-германска сделка през юли, която позволи завършването на проекта за 11 милиарда долара "Северен поток 2".

Правителството на президента Владимир Зеленски се опасява, че Русия ще го използва като геополитическо оръжие и ще лиши Украйна от милиарди долари транзитни такси.

Хохщайн посети Украйна и Полша, които също критикуваха сделката между САЩ и Германия през юли, "за да разговарят и да им дадат уверения".

"Вижте, мисля, че трябва да изместим процеса от говорене за това, което всички бихме искали да се е случило, че проектът няма да бъде завършен, към реалността сега, ще проектът ще бъде завършен."

Настоящата транзитна сделка на Украйна с Русия изтича през 2024 г. Москва не е дала твърд ангажимент за удължаването й.

На въпрос дали е уверен, че Украйна ще запази транзитния си статут, Хохщайн отговори: "100% съм уверен, че ще направим всичко, което можем, и че германците са ангажирани да направят всичко възможно, за да гарантират, че този транзит ще продължи". 

Сделката между САЩ и Германия предвижда нов "Зелен фонд за Украйна" за 1 милиард долара, насочен към подобряване на енергийната независимост на страната.

„Ние също трябва да започнем съвместна работа с Украйна за прехода на енергийната икономика, за да съответства на случващото се в останалата част на света и особено в Европа“, каза Хохщайн.