Льо Пен иска, но няма как да национализира магистралите във Франция

Намеренията на десния лидер бяха определени от транспортния министър като популистки

18:54 | 14 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Льо Пен иска, но няма как да национализира магистралите във Франция

Френското правителство заклейми като нереалистично предложението на претендента за президентския пост Марин Льо Пен за национализиране на магистралите, което тя обеща да изпълни, ако победи Еманюел Макрон на изборите догодина.

Предложението на крайно десния лидер е „популистко и е истинска демагогска машинация“, каза транспортният министър Жан-Батист Джебари пред France Info във вторник. Като се има предвид цената, която държавата даде за прекратяване на концесионните договори - която възлиза на на около 50 милиарда евро, такъв план никога не би могъл да бъде изпълнен, каза той.

Льо Пен тепърва започва да разкрива ключовите икономически планове на кампанията си, след като се отказа от предишното си обещание за излизане от Еврозоната. Тя настоява да се спре процеса на глобализация и да даде предимство на френските компании пред чуждестранните. Тя също би приватизирала публични радио и телевизионни станции.

Приватизацията на френските магистрали започна през 2005 г. Идеята за тяхното национализиране отново е подкрепена и от двете страни на политическия спектър - от крайно левия лидер Жан-Люк Мелaншон до независимият кандидат за президент Арно Монтебург, който твърди, че оператори като Vinci SA или Eiffage SA печелят твърде много на гърба на шофьорите и френските данъкоплатци.

Експлоатацията на френски магистрали ще стане печеливша от следващата година, като дивидентите ще достигнат 40 милиарда евро, включително 32 милиарда евро за Vinci и Eiffage, според доклад на Сената за 2020 г.

Договорите на магистралните оператори ще изтекат през 2031 и 2036 г., каза Джебари. След това те ще бъдат върнати на държавата и „ще има дебат какво да ги правим“.