За компаниите в Китай държавата вече е по-важна от печалбата

Си Дзинпин от няколко години насам настойчиво говори за "общ просперитет" и вече виждаме как смята да го постигне

15:47 | 30 август 2021
Автор: Георги Карамфилов
За компаниите в Китай държавата вече е по-важна от печалбата

Най-големите китайски компании започват да си създават навика да раздават приходите си. Последният пример е Pinduoduo Inc., компания за електронна търговия, известна с това, че дава големи отстъпки на клиентите, когато купуват няколко продукти наведнъж. Фирмата заяви, че ще дари цялата си първа нетна печалба, откакто излезе на пазара, в подкрепа на земеделските производители и земеделските райони в страната. Компанията ще продължи да раздава печалбите си поне докато даренията достигнат 10 милиарда юана (1,5 милиарда долара).

Подобряването на селското стопанство е в центъра на нашия бизнес от самото начало. Земеделието засяга ежедневието на всеки и има относително нисък процент на дигитализация “, каза главният изпълнителен директор Чен Лей пред анализатори след резултатите за нетната печалба.

„Искаме да привлечем още повече фермери и да работим с тях за подобряване на техния живот и поминък.“

Съобщението на PDD идва след поредица от подобни приноси от най-големите компании в страната и най-богатите хора. Tencent Holdings Ltd., една от най-силните компании в Китай, заяви миналата седмица, че ще удвои сумата, която отделя за програми за социална отговорност, до около 15 милиарда долара. Съоснователят на PDD Колин Хуанг по-рано се ангажира лично да финансира научни изследвания.

Президентът Си Дзинпин все повече подчертава идеята за „общ просперитет“, докато Комунистическата партия се опитва да се справи с разликата между богати и бедни в страната. Регулаторите принуждават повечето частни образователни компании да се превърнат в организации с нестопанска цел. Правителството принуждава и други технологични играчи да увеличат заплащането на нискоквалифицирани работници за сметка на приходите. Решението на PDD е пряко насочено към един от основните приоритети на Си: облекчаване на бедността в селските райони.

Кампанията на правителството обаче има и друга цел освен намаляването на неравенството. В Пекин също нараства загрижеността за това, че голямото богатство, което компаниите притежават, се превръща в политически лост за влияние, който не е подвластен на комунистическата партия.

china

1. Колко милиардери има в Китай?

От 500-те най-богати хора в световен мащаб по Индекса на милиардерите на Bloomberg, 81 са китайци с общо състояние от 1,1 трилиона долара. Това е на второ място след САЩ, където 162 милиардера притежават общо 3,4 трилиона долара. UBS Group AG изчислява, че втората по големина икономика в света е имала повече от 380 милиардери миналата година и че този фонд от богатства е нараснал десетократно от 2009 г. Друга класация, Hurun Global Rich List 2021, наброява повече от 1000 милиардери в Китай, най-много в целия свят.

2. Защо комунистическата партия позволи на бизнесмените да забогатеят?

Това бе необходимото зло. Партията определя сред основните си задачи развитието на фундаменталния интерес на по-голямата част от китайския народ. Преди четири десетилетия тогавашният партиен патриарх Дън Сяопин (който каза, че бедността не е част от социализма) интерпретира това като знак, че някои хора трябва да забогатеят, за да подобрят поминъка на масите. След въвеждането на драстичните му икономически реформи над 800 милиона души са извадени над прага на бедността в Китай. Наследникът на Дън, Дзян Цзъмин, позволи на предприемачите да се присъединят към партията през 2002 г. Това помогна за легитимиране на тяхната позиция в обществото и им даде известна дума за начина, по който се управлява страната - много от тях са членове на парламента или неговия консултативен орган - като същевременно ги обвърза партийно.

3. Значи ли това, че партията подкрепя личното богатство?

Сложно е. Партията подкрепя частния бизнес и предприемаческия дух като двигател на икономическия растеж и създаването на работни места. Това е много амбивалентно по отношение на личното богатство поради нарастващата разлика в доходите между богати и бедни, която не е много комунистическа. Правителството на Си заяви, че иска да промени тази нарастваща разлика през 2017 г., но въпреки известен напредък разпределението остана много неравномерно. Съществува и нарастваща загриженост в партията относно заплахите за нейния монопол върху властта, тъй като бързо разрастващите се частни компании и техните свръхбогати собственици придобиват повече влияние върху сегменти от икономиката като социалните медии и финансовата система.

4. Какво прави паритята сега?

Правителството на Си засили контрола върху богатите и начина, по който те управляват своите компании. Той инициира поредица от регулаторни и антитръстови действия, много от които са насочени към Big Tech компаниите. Джак Ма беше принуден внезапно да премахне мега листинг от 35 милиарда долара миналата година, след като публично взриви финансовата система на Китай и нейните регулатори. Платформата му за електронна търговия Alibaba Group беше глобена с рекордни 2,8 милиарда долара през април за злоупотреба с господстващо положение на пазара. Уанг Син, основател на гиганта за доставка на храна Meituan, беше повикан на среща в Пекин и му беше казано да не предизвиква толкова внимание, след като предизвика фурор в социалните мрежи, като публикува старо хилядолетно стихотворение, което се тълкува като действие против статуквото.

5. Как реагират милиардерите. 

Някои, като Ма и Уанг, избягват прожекторите. Те също така демонстрират своята благотворителна страна, дарявайки милиарди долари за насърчаване на „общия просперитет“. Джан Имин, основател на компанията майка на TikTok - ByteDance Ltd, заяви, че ще се оттегли от поста на изпълнителен директор в края на тази година, за да се съсредоточи върху други области, включително „социалната отговорност“. Колин Хуанг от Pinduoduo се оттегли като председател на компанията за електронна търговия през март, като същевременно обеща 100 милиона долара на своята алма матер за подпомагане на научните изследвания. Онлайн игралният гигант Tencent Holdings Ltd, председателстван от Ма Хуатенг, обеща 15 милиарда долара за социална помощ за програма за „устойчиви социални ценности“ през август.

6. Богатите ли са единствената цел?

Не. Правителството е погнало компании за образование след училищната фаза, принуждавайки някои от тях да станат НПО с нестопанска цел, за да помогнат за намаляване на финансовата тежест за амбициозните родители. Данъчното облагане може също да играе роля за намаляване на разликата в богатството. Въпреки че за него се говори от години, данъкът върху жилищните имоти се предвижда да бъде въведен по време на настоящия петгодишен план, който приключва през 2025 г. Тъй като много хора в Китай влагат спестяванията си в имот, данък върху недвижимите имоти може не само да помогне за преразпределението на част от тези пари, но също така биха могли да обезкуражат спекулациите за пазара на имоти, правейки жилищата по-достъпни.

7. Значи Китай наистина е комунистически?

Официално Китай разглежда комунизма като съвременна утопия: всеки колективно ще притежава средствата за производство, всички граждани ще работят за общото благо, всички ще бъдат равни и богатството ще се разпределя според нуждите. Конституцията на партията гласи, че нейната „най-висока идеална и крайна цел е осъществяването на комунистическата идея“. Това може да се види в речта, която Си произнесе по повод 100-годишнината на партията: „Марксизмът е основната ръководна идеология, върху която се основават нашата партия и държава“, каза той, добавяйки, че това ще постигне „трайно величие“ за Китай. Постигането на това обаче е прогресия чрез „социализъм с китайски характеристики“, фраза, която китайските лидери използват, за да опишат как са адаптирали принципите на капиталистическия пазар в икономиката на комунистическа държава.

china 2