Икономиките на Италия и Испания очакват най-големи ръстове за близо половин век

Добрите прогнози са в контраст с по-лошите перспективи за Германия

11:42 | 16 август 2021
Обновен: 11:44 | 16 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Италия и Испания ще отбележат най-бързите темпове на икономическа експанзия тази година от повече от четири десетилетия, което ще помогне на страните да преодолеят дълбоката рецесия през миналата година.


Брутният вътрешен продукт на Испания ще се увеличи с 6,2% през 2021 г., докато Италия ще регистрира темп от 5,6%, според проучване на икономисти на Bloomberg, публикувано в понеделник. Това е увеличение съответно с 0,3 и 0,6 процентни пункта в сравнение с проучване, публикувано през юли.


По-добрите перспективи подчертават как Южна Европа, години наред свързана с дългови кризи и икономическо неразположение, може да обърне страницата.

Това е особено важно за Италия, тъй като тя се стреми да намали дълговото бреме, което е толкова високо, че някои се опасяват, че това в крайна сметка може да представлява екзистенциална заплаха за еврозоната.

Двете икономики се възстановяват, след като миналата година пострадаха най-много в региона, когато строгите ограничения предизвикаха хаос на бизнеса и жизненоважната туристическа индустрия. Отскокът се подхранва отчасти заради облекчаването на ограниченията и плановете за милиарди евро инвестиции като част от фонда за възстановяване на Европейския съюз.

Испания Италия


Все още има причини този сценарий да не се случи. Никола Нобил от Oxford Economics, който повиши прогнозата си за растеж в Италия до 6,1%, заяви, че перспективите остават „силно зависими от развитието на пандемията“.


„Разпространението на делта варианта вероятно ще предизвика скок в случаите на Covid, но напредъкът с ваксинациите означава, че всички нови вълни трябва да бъдат значително по-малко смъртоносни от предишните“, смята той.


Друг проблем е дали Испания и Италия ще насочат ефективно средствата към проекти, които ще повишат средносрочните перспективи за растеж, предвид лошите им резултати в изразходването на средства от ЕС.


Розовите прогнози са в контраст с по-лошите перспективи за Германия, най-голямата икономика в Европа и нейния традиционен двигател на растежа. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, намалиха прогнозите си за август за годишния ръст на БВП на страната тази година с 0,2 процентни пункта до 3,2%.


Очаква се цялата еврозона да нарасне с 4,7% през 2021 г. и 4,4% през следващата година.