Фармацевтичните гиганти сe готвят да спечелят милиарди от усилвателите за Covid

Продажбите на BioNTech, Moderna и Pfizer биха могли да съперничат на пазара на грипни ваксини за 6 млрд. долара годишно, казват анализатори

14:13 | 14 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Лекарствените компании Pfizer, BioNTech и Moderna са готови да спечелят милиарди долари от бустери за Covid-19 тази есен, като анализаторите изчисляват, че продажбите биха могли да съперничат на пазара за сезонни грипни ваксини на стойност 6 млрд. долара годишно.

Очаква се Великобритания да се присъедини към Франция и Германия при предлагането на последващи дози от септември. В петък американските власти одобриха трета доза за тези с нарушена имунна система, а Израел и Чили започнаха да прилагат бустери на своите възрастни граждани.

Здравните експерти обаче предупреждават, че много повече хора по света ще умрат от Covid, ако западните страни дават приоритет на бустерите за собственото си население, вместо да ги споделят с останалия свят.

Moderna, Pfizer и неговият немски партньор BioNTech вече са реализирали над 72 млрд. долара продажби само за тази година в сделки за предоставяне на последващи ваксинации, както и първоначалните две дози за тези, които се ваксинират за първи път в по-малко богати страни.

Анализаторите, анкетирани от групата за данни Refinitiv, прогнозират приходи от над 6,6 млрд. долара за Pfizer/BioNTech и 7,6 млрд. долара за Moderna през 2023 г., най-вече от бустер продажби. Те очакват годишният пазар в крайна сметка да се установи на около 5 млрд. долара или повече, като за тези продажби ще се състезават допълнителни производители на лекарства.

Те вероятно ще включват базираната в Мериленд Novavax, която току-що сключи споразумение с ЕС за доставка на до 200 милиона дози от ваксината си, което тепърва трябва да бъде одобрено от регулатора на ЕС за лекарствата. Френската Sanofi и британският производител на лекарства GSK също работят върху ваксина, която се надяват да бъде готова до края на годината.

Британската AstraZeneca и американската фирма Johnson & Johnson събират повече данни за бустерите за техните ваксини. Новите ваксини от Novavax, Sanofi и германския CureVac също биха могли да се използват като бустери, ако приемем, че са одобрени от регулаторните органи.

Деймиън Коновър, здравен анализатор в Morningstar, каза: „Много от тези фирми дори още не са на пазара. Мисля, че в рамките на една година всички тези компании ще имат стратегии за подсилване."

Ваксините позволиха връщане към по-нормален живот в западните страни, но също така са изключително доходоносни за създателите им.

Пазарната стойност на регистрираната на Nasdaq BioNTech, която беше малък германски разработчик на лекарства преди пандемията, се е покачила до 92 млрд. долара, катапултирайки я в топ 10 на най-ценните германски компании, докато базираната в Масачузетс Moderna е реализирала първата си печалба на гърба на ваксината.

Производителите на ваксини твърдят, че са необходими бустерни инжекции поради доказателства за намаляване на нивата на антитела след шест месеца и нарастващи нива на инфекция в страните, засегнати от варианта "делта".

Но програмите са противоречиви. Световната здравна организация се обяви за спиране на всички бустери до края на септември, като заяви, че доставките трябва да бъдат запазени за по-бедните страни, които все още не са ваксинирали значителен брой граждани.

Проф. Андрю Полард, ръководител на ваксинната група в Оксфорд, и Сет Бъркли, изпълнителен директор на Gavi, алианса за ваксини, описват това като „ключов момент за вземащите решения“.

„Мащабна програма за бустери в една богата държава би изпратило сигнал по целия свят, че трета доза е необходима навсякъде“, пишат те в The Guardian. "Това ще изведе много дози ваксини от системата и много повече хора ще умрат, защото дори никога няма да са имали шанс да получат даже единична доза."