Кризата в авиосектора преобърна търсенето на пилоти

Повече от половината търговски пилоти в света вече не летят професионално

13:08 | 1 август 2021
Обновен: 13:08 | 1 август 2021
Автор: Петър Стоянов
Кризата в авиосектора преобърна търсенето на пилоти

През  2019 г. пилотската професия бе една от най-търсените и желани в световен мащаб. Boeing тогава прогнозираха, че на индустрията ще са нужни 800 000 нови пилоти в следващите 20 г. заради все повече увеличаващите се пътувания по света. Заплатите растяха, добрите специалисти сменяха континентите привличани от по-добри условия,  а бъдещето пред една от най-интригуващите професии изглеждаше повече от розово.

И после дойде COVID-19. Локдауните. Ограниченията в придвижването и гигантският спад в пътническите полети.

Когато базираната в Обединеното кралство Goose Recruitment стартира неотдавнашна кампания за намиране на 30 пилоти за товарни Boeing 737 за клиент в Европа, те получават 400 автобиографии в рамките на първите 48 часа. Повечето от кандидатите са летели досега с пътнически самолети.

„Преди ковид повечето пилоти на авиокомпании не обръщаха внимание на товарните полети“, казва главният изпълнителен директор на Goose Марк Чарман. Сега те вече се надпреварват за местата в карго линиите.

Признаци за подобна промяна се чуват от целия свят, като отчаяни пилоти, които неса летели заради пандемията в продължение на повече от година, се трупат при рекрутърите за малкото свободни работни места на пазара в последен опит да спасят авиационната си кариера.

Wasinc International Ltd., която набира чуждестранни пилоти за китайски и японски авиокомпании, получава толкова много имейли от кандидати, които не работят, че вече не е необходимо да рекламира свободните си позициите. Кандидатурите за работа от летци са от Бразилия и Мексико до Канада и Европа, са скочили поне 30 пъти от предвирусните дни, казва главният изпълнителен директор на Wasinc Дейв Рос в интервю от дома си в Лас Вегас.

Докато възстановяването на вътрешните самолетни полети в САЩ предлага известна надежда, молбите за работа отразяват индустрията, унищожена от кризата, пише Bloomberg. Временните и постоянни загуби на работни места в четирите най -големи превозвача в САЩ надхвърлиха 150 000 през миналата година, включително пилоти и друг персонал. Според OAG глобалният капацитет на авиокомпаниите продължава да е 31% под нормалните нива.

Вариантът Делта също заплашва да отложи възстановяването на пътуванията, което може да донесе повече проблеми на индустрията. Много пилоти се пенсионират, търсят друга работа или се сблъскват с изтичане на летателната им квалификация. Така рискът от недостиг на квалифициран персонал, който да управлява самолетите, при евентуален край на кризата, става още по-голям.

Обикновено пилотите на авиокомпании трябва да преминават две проверки на квалификацията си годишно, а допълнителните квалификации, свързани с конкретни типове въздухоплавателни средства, могат да изтекат за 12 или 24 месеца. Проучване през януари установи, че повече от половината търговски пилоти в света вече не летят професионално.

Wasinc има само четири китайски превозвача, включително Sichuan Airlines Corp., които приемат заявления за работа от пилоти от чужбина, в сравнение с 23 преди пандемията. Ограниченията при пътуване затрудняват чуждестранните пилоти да влязат в Китай за оценка, каза Рос. Дори ако пилот получи работа, щедрите заплати преди пандемията от около 24 000 долара на месец са намалели повече от наполовина, тъй като пилотите не летят толкова много часове, каза той.

Не само опитните пилоти напускат.  Има признаци, че амбициите за кариера на младите пилоти също намаляват. „Те се отказаха“, казва Чарман. "Нашата прогноза е, че много бързо ще имаме реален проблем в авиационния сектор."