Didi отрече слуховете, че ще бъде приватизирана

Акциите на Didi завършиха търговията в четвъртък в САЩ с ръст от 11.3%

09:20 | 30 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският гигант за споделени пътувания Didi отхвърли съобщенията, че обмисля да стане частен, за да успокои китайските власти.

Акциите на компанията скочиха с почти 50% в търговията в четвъртък преди отварянето на пазара след статия на The Wall Street Journal.

Дни след като дебютира на американския пазар преди месец, властите в Пекин започнаха масирана проверка на Didi.

Междувременно някои американски сенатори призоваха регулатора на финансовите пазари да разследва листингите на китайски компании.

"Слуховете за приватизацията на Didi са неверни и в момента компанията активно си сътрудничи с органите за киберсигурност", заяви компанията в китайската платформа за социални медии Weibo.

Изявлението дойде в отговор на статия на WSJ, в която бяха цитирани запознати източници, че Didi обмисля да излезе от пазара, тъй като е изправена пред нарастващ натиск от страна на регулаторните органи в Китай.

Два дни след като акциите на Didi започнаха да се търгуват на Нюйоркската фондова борса, китайският интернет регулатор нареди на онлайн магазините да не предлагат приложението й, като заяви, че компанията незаконно събира личните данни на потребителите.

Това рязко намали пазарната стойност с около една трета.

Междувременно, в четвъртък група републикански сенатори призоваха регулатора на финансовите пазари в страната да започне разследване на китайски компании, регистрирани в САЩ.

В писмото до шефа на Комисията по ценни книжа и борси седем депутати цитират загубите, понесени от инвеститорите на Didi, след като Пекин предприе действия срещу компанията.

През последните месеци китайските технологични компании, търгувани в САЩ, Хонконг и континентален Китай, отбелязаха спад на цените на акциите си, тъй като Пекин затяга хватката си в индустрията.

Само тази седмица властите предприеха мерки срещу редица онлайн услуги от приложения за доставка на храна до платформи за стрийминг на музика.

Акциите на Didi завършиха търговията в четвъртък в САЩ с ръст от 11.3%.