Сметката на Великобритания за Брекзит нарасна значително

Първоначалната сума от 6,8 млрд. евро трябва да бъде платена през 2021 г.

08:33 | 9 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Европейският съюз заяви, че Великобритания е длъжна да плати 47,5 милиарда евро (56,2 милиарда долара) на ЕС като част от финансовото си споразумение след Брекзит.

В консолидирания доклад на ЕС за 2020 г. се казва, че парите се дължат в няколко области, за които двете страни се съгласиха като част от споразумението за оттегляне на Брекзит, пише "Ройтерс".

Министерството на финансите на Великобритания обаче настоя, че споразумението за сметката за Брекзит остава в рамките на предишния диапазон от 40,74 млрд. евро до 45,40 млрд. евро, съобщи Financial Times късно в четвъртък. Министерството на финансите не отговори веднага на искане на "Ройтерс" за коментар.

Сумата от 47,5 милиарда евро е значително по-висока от очакваното. Службата за бюджетна отговорност на Великобритания (OBR) прогнозира в своя доклад за икономическите и фискалните прогнози от март 2018 г., че сметката ще възлезе на 41,4 млрд. Евро. По време на кампанията за Брекзит подръжниците на идеята говореха за суми между 35 млрд. и 39 млрд. евро. 

Първоначалната сума от 6,8 млрд. евро трябва да бъде платена през 2021 г., добавя консолидираният доклад на ЕС, като останалата част от сумата ще е дължима по-късно.

Общата сума от 47,5 млрд. евро е посочена в доклада като "нетно вземане от Обединеното кралство".

Сделката за търговия и сътрудничество между Великобритания и ЕС беше сключена през декември след повече от четири години остри преговори и продължително недоверие, след като Великобритания приключи 47-годишното си членство в ЕС.

Сметката включва дълговете и задълженията на страната към ЕС, като например плащането на инфраструктурни проекти, пенсии и обезщетения за болест на длъжностни лица в ЕС.

Членът на Сметната палата на Ирландия Тони Мърфи каза пред националната телевизия RTÉ News, която първо съобщи цифрата, че сумата може да се разглежда като окончателна.

„Докато консолидираните отчети на ЕС за 2020 г., публикувани от Комисията, са все още временни, съдът приключи своята одиторска работа по тези сметки“, заяви Мърфи в изявление до телевизионния оператор. „За всички намерения и цели, фигурите, публикувани от Комисията, са окончателни.“

Най-големият дял от сметката за Брекзит, 36 млрд. евро са за инфраструктурни и социални проекти на ЕС, договорени от предишните правителства на Обединеното кралство. Голяма част от останалото се състои от пасиви на ЕС, включително пенсии и здравни осигуровки за пенсионирани служители на ЕС, бивши еврокомисари и евродепутати.

Великобритания има и дял от активите на ЕС, включително 1,8 млрд. евро глоби, наложени на различни компании. Като регулатор на ЕС в областта на конкуренцията, Комисията редовно глобява компании, нарушаващи правилата, и страната има право на дял от всички суми, наложени по време на членството й. 

Във вторник Европейският съюз призова Лондон да обмисли ветеринарно споразумение с Брюксел, подобно на това с Швейцария, за селскостопанските храни, за да прекрати скандала след "войната на колбасите" след Брекзит за някои стоки, движещи се между Великобритания и нейната провинция Северна Ирландия.

Напрежението се увеличи заради търговските договорености за Северна Ирландия, особено за охладено месо, тъй като отворената граница на провинцията с членката на ЕС Ирландия е единствената сухопътна граница на Великобритания с ЕС и нейния обширен единен пазар.