Германските компании се борят за социални права само в страни, където няма да имат проблеми

„Човек на мача“ определено беше градският съвет на Мюнхен, който искаше да освети местната футболна арена по такъв колоритен начин

11:31 | 24 юни 2021
Обновен: 14:41 | 24 юни 2021
Автор: Investor.bg
Снинка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снинка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската кампания "Дъга" в сряда беше много по-впечатляваща от представянето на националния отбор по футбол срещу Унгария. Футболистите забъркаха реми от 2:2, което - незаслужено - бе достатъчно, за да намери Германия място в осминафиналите на "Евро 2020". В крайна сметка изглеждаше така, сякаш някаква богиня на късмета искаше от съжаление да коригира наближаващото шоково напускане на треньора Йоахим Льов, а може би също така да възнагради хората за протеста им срещу хомофобския закон в Будапеща, пише Бойчо Попов за Investor.bg 

В много градове се развяваха знамена с дъгата.

„Човек на мача“ определено беше градският съвет на Мюнхен, който искаше да освети местната футболна арена по такъв колоритен начин. „Антигероят на деня“, от друга страна, може да се присъди на УЕФА, която бе забранила това. В края на краищата цялото вълнение бе предизвикано от станалия известен унгарски закон, който е толкова враждебен към ЛГБТ (акроним от първите букви на думите лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора -  бел. ред.), че канцлерът Ангела Меркел го нарече "погрешен", а председателят на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен - "срамен". 

И така – в рамките на мача на европейското първенство между Германия и Унгария не ставаше дума само за футбол. Спортното събитие бе придружено от политически спор: противоречието около осветляването с цветовете на дъгата на „Алианц Арена“. След като УЕФА забрани на операторите на стадиона да го осветяват, много компании поставиха логата си в своите социални медийни канали в точно тези цветове.

Това е вълна на солидарност за прайда и за борбата за равенство. Проблемът: корпорациите демонстрират политическата си позиция само в онези страни, където това не накърнява търговските им интереси, пише германският Handelsblatt.

Да вземем за пример Volkswagen, един от спонсорите на европейското първенство, който оцвети логото си с „цветовете на дъгата“ в германския си канал в Instagram. Логото в глобалните канали и например в Катар ще остане непроменено в типичното за VW синьо. При това членът на борда на VW Хилтруд Вернер публично показа солидарност с кампанията. 

„Ние от Volkswagen AG отхвърляме всякакъв вид дискриминация“, написа Вернер в публикация в LinkedIn. Освен това пише: „Ние се застъпваме и живеем с тези ценности по целия свят“. Очевидно това „по целия свят“ не се отнася за всички социални медийни канали на производителя.

Allianz, основният спонсор на футболния стадион в Мюнхен, застъпва подобна теза. „Темата присъства в момента в Германия. В други страни обаче, например САЩ, почти няма съобщения за кампанията за дъгата“, обяснява говорител. Allianz се ангажира с разнообразието, но това не означава, че то трябва да се комуникира по един и същи начин на всички пазари по света.

Франк Беренд, старши съветник в рекламната агенция Serviceplan, не е изненадан от двойните стандарти на някои корпорации. „Компаниите винаги трябва да преценяват риска от краткосрочни репресии в съответните държави и дългосрочните ползи, които ангажиментът за равенство предполага, с поставянето на оцветени в дъгата лога“, казва Беренд пред Handelsblatt.

„За много марки целта и отношението са само аргумент за продажби, базирани на регионалните пазари“, казва Рафаел Бринкерт, основател на рекламната агенция BrinkertLück, коментирайки ситуацията в публикация във Facebook. „Това е фанатично поведение, което поставя печалбата преди общото благо, което приема акционерите по-сериозно от правата на човека. Това е трагедия“, коментира той. 

Целият анализ може да прочете на страницата на Investor.bg