Brent тръгва към $75, докато пазарът се затяга

Калифорния отвори напълно своята икономика, a Ню Йорк отмени останалите си ограничения.

08:27 | 16 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола продължиха стабилния си ръст, като световният бенчмарк Brent се доближи до 75 долара за барел, след като данните от индустрията сочат значителен спад на американските запаси от суров петрол, а топ търговците прогнозират по-нататъшни увеличения в цените, съобщава Bloomberg.

Цената на Brent се повиши с 0.9%, докато West Texas Intermediate се изкачи до най-високото ниво от октомври 2018 г. насам. "Американският петролен институт", финансиран от индустрията, съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са спаднали с 8.54 млн. барела миналата седмица. Това би било най-големият спад от януари, ако данните се потвърдят от правителствените данни по-късно в сряда. И все пак запасите от бензин и дестилати се разшириха.

Увеличението на цените беше подновено този месец, тъй като водещите икономики продължават да се отварят, подпомогнати от програмите за ваксинация срещу коронавируса. Това стимулира търсенето на енергия в световен мащаб, в момент когато OPEC+ поддържат предпазлив подход за увеличаване на предлагането. Ръководителите на Glencore Plc и Vitol Group заявиха тази седмица, че виждат допълнителни печалби от петрола.

„Това е стабилен ръст на петрола от месец насам, подхранван от оптимизма за нарастващото потребление, тъй като глобалната ваксинация продължава сериозно“, каза Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. „Виждаме дефицит на предлагането на пазара до края на 2021 г. и цената може да достигне 80 долара преди края на годината“, добави той, като основно препятствие биха били нови варианти на коронавируса.

Цени:
Брент за сетълмент през август добави 0.9% до 74.65 долара за барел на борсата ICE Futures Europe в 12:08 ч. в Сингапур.
WTI за доставка през юли се повиши с 0.8% до 72.72 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк.
По-рано цените се повишиха до 72.83 долара, най-високите нива от октомври 2018 г. насам

Цени Brent

В САЩ - където производителите на шисти се въздържат от значително увеличаване на добива тази година, дори когато цените растат - антивирусните мерки се отменят ежедневно. Във вторник Калифорния отвори напълно своята икономика, петата по големина в света, докато Ню Йорк отмени останалите си ограничения.

Структурата на ценообразуване на пазара отразява цялостния бичи тон.

Последният подем на суровия петрол се случва преди потенциално ключово съобщение за политиката на Федералния резерв по-късно в сряда. Въпреки че централната банка на САЩ не се очаква да промени лихвените проценти, тя може да започне предварителни дискусии за това кога и как да мащабира обратно покупките на облигации. Всяко движение по този фронт може да повлияе на стойността на долара и търсенето на суровини, включително петрол.