60 млн. дози ваксина на Johnson & Johnson не могат да бъдат използвани

Канада обяви, че няма да разпространи 300 хил. дози от ваксината J&J

14:28 | 12 юни 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заяви, че е казала на Johnson & Johnson, че милиони дози ваксина срещу COVID-19, произведени в проблемно предприятие, не могат да се използват поради възможни проблеми със замърсяване, съобщи АФП.

В изявление FDA заяви, че "няколко" партиди ваксини, произведени в съоръжението Emergent BioSolutions в град Балтимор, не са подходящи за употреба. Всяка партида съответства на няколко милиона дози.

Нито агенцията, нито J&J разкриват точния брой дози, но The New York Times говори за 60 млн., цитирайки хора, запознати с въпроса.

„Тези действия са последвали обширен преглед на документи, включително производствената история на съоръжението и извършените тестове за оценка на качеството на продукта“, каза Питър Маркс от FDA.

На предприятието е наредено да спре производството през април, тъй като няколко седмици по-рано е било установено, че партидите вещества, използвани за производството на ваксината на J&J, са били кръстосано замърсени със съставки от ваксината на AstraZeneca, което е унищожило 15 млн. дози на J&J.

FDA все още решава дали да позволи на производствената мощност да започне отново работа.

Произведените там 60 млн. дози AstraZeneca, предназначени да бъдат дарени в чужбина, в момента се проверяват за качество, преди да бъдат изпратени.

Всички ваксини на J&J, разпространявани и използвани до момента в САЩ, са произведени в Холандия, а не в Балтимор.

От FDA подготвят разрешение за две партиди ваксина J&J, произведени в завода - тоест 10 млн. дози, пприлагани в еднократен режим, каза източник, запознат с въпроса.

Допълнителни партиди J&J остават в процес на преглед.

„Johnson & Johnson се ангажира да произвежда безопасни, висококачествени ваксини, за да донесе здраве и надежда на хората навсякъде“, каза изпълнителният вицепрезидент на J&J Кати Венгел.

Междувременно в петък Канада обяви, че няма да разпространи 300 хил. дози от ваксината J&J, произведена в завода в Балтимор поради "опасения за качеството".

Здравните власти на страната планираха да инспектират съоръжението това лято.