Авиокомпаниите планират да вложат милиарди в летящи таксита

Популярността на SPAC действа като катализатор за начинаещата индустрия

14:46 | 11 юни 2021
Обновен: 14:46 | 11 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Летящите таксита се приближиха една стъпка по близо до това да станат реалност в градовете по света, след като стартъпи от Великобритания и Бразилия направиха търговски пробив, а американска компания представи своя дългоочакван модел, пише Bloomberg.

Vertical Aerospace Group, базирана в Бристол, Великобритания, спечели условни поръчки за около 1000 електрически самолета, които могат да възлязат на общо 4 млрд. долара. Сред купувачите са American Airlines Group Inc. и Virgin Atlantic Airways Ltd., обявиха от компанията в четвъртък.

Бразилската Embraer SA отделно потвърди, че води преговори за сливане на своето подразделение, разработващо електрически самолети с вертикално излитане (eVTOL), с публична компания, което повиши цената на акциите й.

Междувременно в Калифорния стартъпът Archer Aviation Inc. представи бъдещия си електрически самолет, след като по-рано получи 20 млн. долара инвестиция от United Airlines Holdings Inc. Превозвачът ще купи около 200 от превозните средства, наречени Maker.

Европейският авиационен регулатор очаква одобрения за електрически летящи таксита още през 2024 г. Авиокомпаниите започват да правят поръчки, тъй като виждат потенциала за развитие на нов бизнес, особено докато основната им дейност – превозването на хора на по-дълги разстояния - е подложена на натиск поради вредните емисии въглерод и въздействието на пандемията.

„Вярваме, че това е началото на следващата голяма еволюция на градската въздушна мобилност“, каза Домхал Слатъри, главен изпълнителен директор на Avolon Holdings Ltd., която инвестира 15 млн. долара във Vertical Aerospace. „Това вероятно ще е толкова важно събитие, колкото ерата на реактивния двигател.“


Летящите таксита са проектирани да побират само няколко пътници и на практика са много подобни на електрифициран хеликоптер. Но те са по-тихи, по-гъвкави и без емисии, тъй като използват множество малки електрически ротори.

Самолетите са проектирани да извършват кратки пътувания с обхват от 150 км или по-малко и се очаква да бъдат използвани в задръстените от автомобилен трафик градове.

Много производители на eVTOL планират в крайна сметка да преминат към безпилотни самолети.

SPAC ефект

Популярността на Дружествата за придобиване със специално предназначение, или SPAC, действа като катализатор за начинаещата индустрия.

Vertical Aerospace става публична чрез обратно сливане с Broadstone Acquisition Corp. в сделка, която оценява собствения капитал на обединените компании на около 2.2 млрд. долара.

Archer, базирана в Пало Алто, Калифорния, заяви през февруари, че планира да се слее със SPAC, контролиран от инвестиционния банкер Кен Моелис по-късно тази година. Сделката се оценява на около 3.8 млрд. долара.

Embraer поскъпна с 15% в четвъртък, след като потвърди, че води преговори за сливане на подразделението си Eve Urban Air Mobility с инвестиционната група Zanite Acquisition Corp., като оценката й достигна около 2 млрд. долара.

Две други компании за eVTOL, Joby Aviation и Lilium GmbH, се съгласиха да станат публични чрез сливания през SPAC. Друг германски стартъп, Volocopter GmbH, си осигури подкрепа от летищния оператор Atlantia SpA и други.

Миналата седмица Eve обяви, че е установила партньорство с Halo Aviation Ltd., компания за хеликоптерни пътувания в САЩ и Великобритания, за доставка на 200 самолета.

Патрик Кай, изпълнителният директор на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), заяви през май, че очаква търговската употреба на eVTOL да започне с пренасяне на стоки, а след това пътници.

Постигането на безпилотни полети ще отнеме поне още пет години, каза Кай, тъй като EASA работи по координиран подход с Федералната авиационна администрация на САЩ и други международни регулатори.