Необходима е горна граница на таксите за доставка на храна

Видео от рубриката QuickTake на Bloomberg

21:40 | 12 април 2021
Обновен: 22:06 | 12 април 2021
Преводач: Кирил Петков

Приложения за доставка на храна като DoorDash и GrubHub процъфтяват по време на пандемията заради нарастващата популярност на модела на взимане на храна за вкъщи сред ресторанти из страната, чието търсене рязко се увеличи.

Но някои ресторанти смятат комисионните на тези приложения, стигащи до 30%, за нечестни и използвачески.

Джордж Константину смята горната граница на комисионните за спасителния пояс, който позволи на четирите му ресторанта да не фалират.

Той каза: "Ако доходът ми идва само от Doordash и Grubhub, просто няма да мога да оцелея. 25% от продажбите отиват към трета страна. Те изкарват повече пари от който и да е.

Когато разчитате на 100% на тези приложения за доставка, комисионните за доставка стават нетърпими и могат да убият бизнеса ви.
Преди пандемията бих казал, че приложенията бяха около 10% от продажбите ми. Щом тя удари, тези проценти скочиха до 100. 

Като цяло продажбите паднаха с около 80%, но доставките ми скочиха с около 500%."

Константину казва, че чистата печалба на ресторантите е малка - около 10 цента на долар.
Много приложения искат до над 20-30% и той смята, че постоянна горна граница на комисионните е необходима.

В момента законът гласи, че трети страни не могат да искат повече от 15% за доставка на дадена поръчка от ресторантите по време на извънредни положения, когато храненето на място е забранено.

"Страхотно е, че има горна граница, но времето ѝ е ограничено. Мисля, че крайният й срок мина, а после бе удължен...но смятам, че трябва да има регулации върху процента, който хората могат да вземат от бизнеса ви."

Но много компании за доставка не са доволни и предупреждават, че тези регулации ще се отразят на доходите им.

Тони Сю, директор на DoorDash казва, че ограниченията на цените са временни, и че меко казано са лоша политика: "Обичайно с въвеждането им се постига обратното на желаното и намаляват доходите и възможностите на служителните ни за доходи."

DoorDash изчисляват, че негативните последици от регулациите върху цените са  равни на около 36 милиона долара от приходите им през четвъртата четвърт на 2020 г..

GrubHub активно лобира срещу тях и дори плати за реклами, насочени към членове на градския съвет с молби за подкрепа.

Джордж Константину, собственик на ресторант, не смята, че борбата с тези регулации е добър бизнес ход: "Разбирам мотива. Така ще спечелят повече пари за тях и за инвеститорите им. Тези компании са се прицелили в индустрията с най-малки доходи, и отгоре на всичко печелят на нейн гръб.

Аз предоставям работната ръка за обработка на храната и опаковката. GrubHub е доминиращият играч в Ню Йорк и изкарва милиони през пандемията.
Мисля, че биха могли да са успешна компания дори ако ограничат комисионните си до сегашните нива."  

Водещите в надпреварата за кмет на Ню Йорк подкрепят регулациите върху приложенията за доставка.

Като най-голям пазар за доставки в страната, Ню Йорк може би има силата да постави регулаторен прецедент.

Законодателство за определяне на постоянни горни граници на комисионните бе предложено в Тексас, Калифорния, Минеаполис и други юрисдикции.