ЕС иска да разхлаби правилата за държавна помощ за проекти за възобновяема енергия

Държавите от ЕС ще трябва да се консултират с всички заинтересовани страни относно субсидираните проекти

09:21 | 8 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg
Снимка: Jeremy Suyker/Bloomberg

Регулаторните органи по конкуренцията в Европейския съюз обмислят промени в законите за държавната помощ, които да позволят на страните от ЕС да субсидират до 100% проектите за възобновяема енергия, заяви Европейската комисия в понеделник, докато блокът се стреми да постигне амбициозни зелени цели. 

Предложените промени са част от преразглеждането на насоките за държавната помощ за климата, енергетиката и околната среда (EEAG), които се очаква да бъдат приети до края на годината.

От комисията съобщиха, че преразгледаните правила ще позволят на страните от ЕС да въведат нови инструменти за помощ, а проекти за чист транспорт, енергийна ефективност в сградите и биологичното разнообразие също да могат да бъдат изцяло финансирани с държавни средства.

Държавите от ЕС ще трябва да се консултират с всички заинтересовани страни относно субсидираните проекти като една от няколко защитни мерки, за да гарантират, че държавната помощ е ефективна и ограничена до необходимото.

"Европа ще се нуждае от значителен обем устойчиви инвестиции. Въпреки че значителен дял ще дойде от частния сектор, публичната подкрепа ще играе роля, за да гарантира, че зеленият преход ще се случи бързо", заяви в изявление европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. 

Предлага се поетапното премахване на субсидиите за изкопаеми горива, като еврокомисията специално казва, че най-замърсяващите от тях "е малко вероятно да получат положителна оценка от страна на комисията съгласно правилата за държавна помощ".

Новите инвестиции в природен газ ще бъдат обхванати от преразгледаните правила, стига те да са съвместими с целите на блока за климата за 2030 г. и 2050 г.

Заинтересованите страни имат срок до 2 август да предоставят обратна връзка, преди Комисията да вземе окончателно решение.