AT&T се приближава до придобиване на Discovery

Сделката ще създаде стрийминг гигант на стойност 150 млрд. долара

09:45 | 17 май 2021
Обновен: 09:46 | 17 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съобщава се, че американският телекомуникационен гигант AT&T е близо до сключване на сделка с Discovery, която би създала стримийнг гигант на стойност 150 млрд. долара (106 млрд. паунда). Придобиването ще събере едно от най-големите студия в Холивуд и каналите на Discovery под една шапка, пише BBC.

AT&T притежава CNN, HBO и Warner Bros, след като през 2018 г. придоби редица брандове, закупувайки WarnerMedia на стойност от 108,7 млрд. долара. Сегашната сделка ще отбележи влизането на друг играч на претъпкан пазар.

„Това е състезание в света на стрийминга и AT&T предприема офанзивен стратегически ход за по-нататъшно увеличаване на съдържанието си в битката срещу Netflix, Disney и Amazon“, посочи Дан Айвс от Wedbush Securities пред BBC.

"Придобиването на Time Warner и перлата в короната HBO беше първата стъпка", добави той.

Дейвид Къмингс, главен инвестиционен директор в Aviva, обаче заяви пред ВВС, че сделката може да създаде притеснения сред акционерите. Той се съгласи с тезата, че AT&T в условията на огромна стрийминг конкуренция трябва да увеличи количеството си съдържание, но добави, че "пазарът може да почувства, че тези сделки са твърде късни, което вероятно ще бъде посрещнато със скептицизъм."

Сливането ще създаде нов бизнес, който ще бъде отделен от AT&T и вероятно ще достигне оценка от над 150 млрд. долара, включително дълга, съобщи Financial Times.

Пазарната стойност на Discovery, включително дълга, в момента възлиза на около 30 млрд. долара.

Предложената сделка ще обедини филмовия гигант Warner Bros. Entertainment, който е дом на франчайзите на Хари Потър и Батман, и каталога на Discovery за обзавеждане на дома, кулинарните предавания и природонаучните. Притежаваните от WarnerMedia HBO и HBO Max вече имат около 64 милиона абонати по целия свят.

В момента WarnerMedia е засечен от по-големите конкуренти като Netflix, който има 208 милиона абонати, и Disney + с над 100 милиона. Discovery, чието портфолио включва Animal Planet и Discovery Channel, достига до над 88 милиона американски домове, докато услугата й стрийминг Discovery +, която стартира през януари, има 15 милиона абонати.

Когато AT&T придоби WarnerMedia преди три години, тя планираше да създаде медиен и телекомуникационен гигант, който да комбинира съдържание и разпространение. Това обаче се оказа много скъп подход, тъй като компанията едновременно разширява и следващото си поколение безжични услуги. AT&T наскоро добави 14 млрд. долара дълг, за да финансира закупуването на безжичен спектър.

AT&T изостава

AT&T изостава от нейните телекомуникационни конкуренти след сделката с WarnerMedia през 2018 г. Графика: Bloomberg

Сделката с Discovery ще бъде последният ход в стратегията на компанията за намаляване на тези дългове. През февруари AT&T се съгласи да продаде мажоритарен дял в сателитната телевизионна услуга DirecTV, като сделката оцени бизнеса на по-малко от една четвърт от цената му на придобиване през 2015 г.

AT&T е най-голямата телекомуникационна компания в света по приходи. Тя е създадена през 1877 г. от Александър Греъм Бел, който получава първия американски патент за телефона.

Представителите на AT&T и Discovery все още не са коментирали информацията.