Световната банка одобри заем от 200 млн. евро за ХБВР

С парите по проекта ще се осигури подкрепа за компании, засегнати от коронавирусната криза

13:01 | 15 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Световната банка одобри заем от 200 млн. евро за Хърватската банка за възстановяване и развитие. Заемът ще осигури ликвидност и финансово преструктуриране на компании, засегнати от пандемията COVID-19, и опустошителните земетресения от миналата година, съобщават от БГНЕС.

"Одобряването на този проект е изключително важно, тъй като осигурява подкрепа за компании, засегнати от пандемичната криза, осигурява запазване на работните места и насърчава икономическото възстановяване", споделят от Световната банка.

Освен това ще насърчи търговските банки да финансират частния сектор, ще улесни кредитирането от други международни финансови институции и ще увеличи оперативната ефективност на ХБВР.

"Важно е да се подчертае, че Световната банка одобри този проект при много изгодни условия", каза хърватският вицепремиер и министър на финансите Здравко Марич. За да се смекчат многобройните последици от пандемията, проектът ще подкрепи компании, ориентирани към износ - малки и средни (до 250 служители) и компании със средна капитализация (от 250 до 3000 служители), посочи още Марич.