Норвегия премахна за постоянно ваксината на AstraZeneca от своята програма

Другата векторна ваксина - тази на Johnson & Johnson - ще остане в етап на изчакване

20:45 | 12 май 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Норвегия ще премахне медикамента на AstraZeneca от ваксинационната си програма срещу Covid-19 поради риска от редки кръвни съсиреци - ход, който страната поясни, че няма да окаже голям ефект върху националния график за имунизация, предава Bloomberg.

"Правителството реши, че ваксината на AstraZeneca няма да се използва в Норвегия, дори и доброволно", заяви премиерът Ерна Солберг на пресконференция в сряда.

Ваксината на Johnson & Johnson ще остане в етап на изчакване и може да се предлага на доброволни начала, уточни норвежкият премиер пред репортери. Правителството също реши да започне да ваксинира по-рано по-младите сред възрастното население и обмисля да преразпредели повече дози на общините с най-високо ниво на инфекция.

Миналият месец норвежкият кабинет нареди на експертна комисия да проучи последиците от невключването на векторните вирусни ваксини на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Развитието дойде, след като Норвежкият институт за обществено здраве посочи, че медикаментът на Astra не трябва да се използва поради връзката му с „редки и сериозни инциденти с тромбоцити, кръвни съсиреци и кървене“. Институтът по-рано тази седмица също препоръча да се изключи от програмата и препарата на Johnson & Johnson.

Както европейските, така и британските регулатори по лекарствата заявиха, че са открили връзка между ваксината на Astra и образуването на кръвните съсиреци, но ползите все още надвишават рисковете. Повечето западноевропейски страни ограничено използват ваксината на компанията сред възрастното население, докато в Източна Европа препаратът се прилага до голяма степен без ограничения. Дания изключи Astra от ваксинационната си програма.

Първоначално Норвегия постави Astra в етап на изчакване на 11 март след съобщения за кръвни съсиреци в редица страни. Впоследствие норвежките здравни власти започнаха собствено разследване след поредица от смъртни случаи на местно ниво, свързани с ваксината. Оттогава отделно норвежко проучване установи, че кръвните съсиреци произтичат от синдром, предизвикан от ваксината Astra.

Институтът за обществено здраве в страната заяви миналия месец, че изчисленията му показват, че рискът от фатален край в страната след заразяване с Covid-19 във възрастовите групи е по-малък от риска от фатален край вследствие на „сериозните, но редки“ странични ефекти, последващи медикамента на Astra, „особено сред млади хора."

Норвегия посочи, че отпадането на Astra, което съставлява около една пета от дозите в програмата, не би представлявало значително препятствие.